Dostupni linkovi

Kiparska policija ispitala Grehuškina zbog eksplozije u Bejrutu


Krater koji je napravila eksplozija u luci u Bejrutu
Krater koji je napravila eksplozija u luci u Bejrutu

Kiparska policija je danas, 6. avgusta, ispitala Rusa Igor Grehuškina zbog navodnih veza sa starim, isluženim brodom kojim je pre nekoliko godina amonijum-nitrat dovezen do Bejruta i gde je u utorak izazvao razornu eksploziju koja je razvalila luku i teško oštetila glavni grad Libana.

"Libanske vlasti su zatražile od nas da lociramo tu osobu i ispitamo je, što smo učinili. Njen odgovor je poslat u Liban", rekao je portparol kiparske policije Frans presu (AFP).

Portparol je kazao da Grehuškin nije uhapšen, već da su mu postavljena određena pitanja u vezi s teretom koji je svojevremeno bio na ruskom brodu, kako je zatražio Interpol Libana, ponovivši da je urađeno ono što je od njih traženo.

Ranije danas je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kipra poreklo da je Grehuškin stanovnik Limasola, navodi AFP.

Godine 2013. oko 2.750 tona amonijum-nitrata stiglo je u Liban na ruskom brodu "Rosus" (Rhosus) sa zastavom Moldavije, koji je plovio iz Gruzije navodno za Mozambik.

Grehuškin je iznajmio taj brod koji je uplovio u bejrutsku luku zbog oštećenja trupa. Program za praćenje brodova objavio je da je brod sa zastavom Moldavije stigao u bejrutsku luku, najprometniju u zemlji, 20. novembra 2013, i nikada nije iz nje isplovio.

Libanska advokatska firma koja je zastupala posadu broda je rekla da je bilo tehničkih problema.

Lučka uprava je istovarila amonijum-nitrat koji se koristi kao komponenta i veštačkog djubriva i rudarskog eksploziva, i stavila ga u svoje skladište s pukotinama na zidovima, a brod je potonuo posle izvesnog vremena jer je bio oštećen.

Beirut: Dan poslije
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00


Iz skladišta se širio čudan smrad što je navelo bezbednosne snage da povedu istragu prošle godine posle koje je zaključeno da se opasne hemikalije raspadaju, te se moraju ukloniti.

Osim toga zidovi skladišta su bili nesigurni pa je apelovano na lučku upravu da ih popravi.

Tek ove nedelje su radnici poslani da počnu popravku što je, kako piše AFP, možda moglo podstaći eksploziju u utorak, od koje je poginulo najmanje 137 ljudi i na hiljade su povređene, a pričinjena šteta u luci i gradu je okvirno procenjena na više miljardi dolara.

Eksplozija se osetila čak na Kipru udaljenom oko 200 kilometara od Libana.

XS
SM
MD
LG