Dostupni linkovi

Tel Aviv: Zgrada Gradske skupštine u bojama libanske zastave


Tel Aviv, 5. avgust 2020.
Tel Aviv, 5. avgust 2020.

Zgrada Gradske skupštine Tel Aviva obasjana je večeras, 5. avgusta, bojama zastave Libana nakon razorne eksplozije u Bejrutu, u poslednjem gestu iz Izraela koji je sa tom zemljom u tehničkom ratu, javlja agencija Frans Pres (AFP).

U velikoj eksploziji, koju je prema do sada dostupnim podacima izazvao amonijum nitrat skladišten u luci nekoliko godina, poginulo je najmanje 135, a povređeno više od 5.000 ljudi.

"Čovečnost je ispred svakog sukoba i naša saosećanja su sa libanskim narodom nakon užasne katastrofe koja ih je pogodila", naveo je gradonačelnik Tel Aviva Ron Huldaj u poruci objavljenoj na društvenoj mreži Tviter.

Desetine prolaznika na trgu Rabin ispred gradske većnice gledali su bela, crvena i zelena svetla na prozorima velike zgrade u centru mediteranskog grada upaljena u 19.55.

Stanovnik Tel Aviva Russell rekao je za AFP da je "vrlo ponosan" što živi u takvom gradu.

"Ubijeni su nedužni ljudi i naša srca su s njima. To nema nikakve veze s politikom. To nema veze s granicama", kazao je.

Kako javlja AFP, me podržavaju svi u Izraelu gest solidarnosti u Tel Avivu.

Izraelski ministar za pitanja Jerusalima i član stranke krajnje desnice Jevrejski dom Rafi Perez osudio je ovaj potez.

Prema njegovom mišljenju, moguće je i neophodno pružiti humanitarnu pomoć povrijeđenim civilima u Libanu, ali postavljati "neprijateljsku zastavu u centru Tel Aviva moralna je zabluda".

Beirut: Dan poslije
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00


Izrael i Liban još su tehnički u ratu, dok su napetosti sa snažnim libanskim šiitskim pokretom Hezbollah porasle poslednjih nedelja.

Hezbollah i Izrael bili su u ratu nekoliko meseci 2006. godine u kojem je Liban poražen u teškim izraelskim vazdušnim napadima. U ratu je poginulo više od 1.200 Libanaca, uglavnom civila, i 160 Izraelaca, od kojih većina vojnika.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu u utorak uveče, nakon eksplozije, međutim, rekao je da je Savet za nacionalnu bezbednost ponudio pomoć Libanu preko Ujedinjenih nacija. Obraćajući se izraelskom parlamentu u sredu, Netanjahu je izrazio "saučešće narodu Libana" i rekao da je Izrael spreman da ponudi "humanitarnu pomoć".

Sveće za Bejrut u Pojasu Gaze
Sveće za Bejrut u Pojasu Gaze

U Pojasu Gaze, na palestinskoj teritoriji stanovnici Khan Iunis-a organizovali su davanje krvi za Bejrut. Izrael strogo kontroliše sve što ulazi i izlazi iz pojasa Gaze, ali lokalne vlasti u Khan Ionisu su rekle da rade sa Crvenim krstom i Crvenim polumesecom da bi isporučili doniranu krv Libanu, navodi AFP.

Deo Palestinaca je u sredu uveče palio sveće u Rafahu, na jugu Gaze, za žrtve eksplozije u Bejrutu.

XS
SM
MD
LG