Dostupni linkovi

U Crnoj Gori 50 novozaraženih, četiri osobe preminule


U Crnoj Gori je registrovano 50 novih slučajeva infekcije virusom korona a četiri osobe su preminule, saopštio je pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić, dodajući da ukupan broj oboljelih trenutno iznosi 1.322.

„Preminula su dva pacijenta iz Bijelog Polja i po jedan iz Nikšića i Podgorice. Pacijenti su bili 1943, 1970, 1982. i 1953. godište“, kazao je Begić na konferenciji za medije.

Prema njegovim riječima, prijavljen je oporavak 163 pacijenta tako da je ukupan broj oporavljenih od 14. juna 1.717.

Upitan na osnovu kojih kriterijuma su otvorene granice za Rusiju, Begić je odgovorio da je predlog za otvaraje granica ruskih državljana došao od Ministarstva održivog razvoja i turizma kao i od Operativnog štaba za turizam.

„Potrebno je vrijeme da otvaranje granica bude učinkovito a otvaranje granica ka Rusiji neće se osjetiti u turizmu u narednih deset dana“, kazao je Begić i najavio je da će se i Ukrajina zbog poboljšanja epidemiološke situacije naći na zelenoj listi, odnosno na listi država čiji državljani mogu doći u Crnu Goru.

„Biće proširenja za još država ali biće i nekih skraćenja. Metodologija koju sprovodimo je slična onoj koja se koristi u Evropskoj uniji a to je stopa aktivnih slučajeva na 100 hiljada stanovnika i kretanje broja oboljelih i dugoročni trendovi“, pojašnjava Begić.

Prema njegovim riječima razmatraju se dalji koraci po pitanju otvaranja granica ka regionu kao i uslovi pod kojim se one mogu otvoriti.

Doktor Sreten Kavarić iz Kliničkog centra Crne Gore rekao je da je u zbog koronavirusa hospitalizovano 170 pacijenata a da je 119 zdravstvenih radnika pozitivno na virus korona.

Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije korona virusom je 3.411 a preminulo je 57 osoba.

XS
SM
MD
LG