Dostupni linkovi

Ambasador Hrvatske u Srbiji: Nema koristi od recikliranja stereotipa


Ambasador Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević

Ambasador Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević izjavio je da ne vidi nikakve koristi od recikliranja stereotipa i da će mu galvni zadaci biti biti prevladavanje "jaza prošlosti" između dve zemje i dva naroda i rešavanje nasleđenih nerešenih pitanja.

Biščević je u intervjuu za Magazin CorD rekao da je "stabilna, demokratska Srbija s jasnim ciljevima državne politike i jasnim određenjem spram suseda i regije svakako u interesu Hrvatske" i da "Hrvatska druge interese nema".

"Ne vidim, najiskrenije, nikakve koristi, još manje budućnosti, od recikliranja stereotipa… eto, ne mogu shvatiti šta mladića od trideset i nešto godina u Srbiji nagoni da postane nekakav ultra - četnik, u 21. veku, baš kao što ne razumem ni porive njegovog vršnjaka u Hrvatskoj koji paradira s crnokošuljaškom majicom“, rekao je Biščević.

"Moje je pitanje jednostavno - dokle tako i na čiju korist", rekao je ambasador dodajući da će mu glavni zadatak biti prevladavanje "jaza prošlosti" između dve zemlje i dva naroda a drugi rešavanje nasleđenih nerešenih pitanja uz prošlosti.

Govoreći o položaju srpske manjine u Hrvatskoj Biščević je rekao da "predstavnici srpske zajednice u Hrvatskoj učestvuju u vladama već decenijama" da imaju zagarantovana tri mesta u parlamentu i da je "Hrvatska u tom pogledu naprednija čak i u odnosu na preporuke evropskih institucija".

On je ocenio i da srpska javnost „nije dovoljno upoznata s pravima i stvarnim položajem srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj“ koji je, kako je dodao, „bolji od položaja hrvatske manjine u Srbiji“.

"Hrvatska manjinska zajednica u Srbiji ne uživa ni približno takva politička prava. Ilustrovaću malim primerom: Udruženje Hrvata u Beogradu 13 godina ne uspeva da reši problem odgovarajućeg prostora za svoje okupljanje i organizovanje izložbi ili koncerata u Beogradu, dok srpska zajednica u Zagrebu ima osigurane sve uslove za svoje kulturno, medijsko i drugo delovanje", dodao je.

Govoreći o nerešenim pitanjima u odnosima Srbije i Hrvatske Biščević je rekao da ih je teško svrstavati i praviti redosled, ali da lično veruje da se treba posebno usredsrediti na pitanja svih nestalih državljana, bivših logoraša i humanitarnog kompleksa.

"Time bismo pokazali ljudskost i prihvatanje evropskih vrednosti", dodao je Biščević.

XS
SM
MD
LG