Dostupni linkovi

SAD ponosne na svoje partnerstvo sa civilnim sektorom u Srbiji


Prijem u američkoj ambasadi u Beogradu, arhivski snimak
Prijem u američkoj ambasadi u Beogradu, arhivski snimak

„Vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) ponosna je svoje kontinuirano partnerstvo sa institucijama civilnog društva u Srbiji u rešavanju važnih potreba. Zajedno, sa Vladom Srbije, postigli smo veliki napredak u poslednje dve decenije, ali vidimo i da je i dalje potrebno raditi“, saopštila je ambasada SAD u Srbiji.

„Niti jedna vlada ne može da pruži sve odgovore na izazove sa kojima se svakodnevno susreće. Problemi u rasponu od bolesti do siromaštva i nepravde najbolje se rešavaju uz doprinos drugih aktera, uključujući akademsku zajednicu, istraživačke centre, verske institucije, civilno društvo“, dodaje se u saopštenju objavljenom na internet sajtu amabsade.

Ističe se i da organizacije civilnog društva u Srbiji „imaju važnu ulogu u pomaganju u pronalaženju rešenja koja Srbiju učiniti demokratskijom, prosperitetnijom i stabilnijom“.

„Kao što je i sam predsednik (Aleksandar) Vučić nedavno izjavio, „u svakoj zemlji je važno da civilni sektor bude jak“, saopštila je američka ambasada u Beogradu.

Saopštenje je izdato u trenutku u kome je deo civilnog sektora u Srbiji, ali i medija, kao pritisak ocenio zahtev Uprave Ministarstva finansija za sprečavanje pranja novca za uvid u njihove finansijske transakcije, pozivajući se na član Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, po kome se ti podaci mogu tražiti ukoliko "u vezi sa određenim transakcijama ili licima postoje osnovi sumnje da se radi o pranju novca ili finansiranju terorizma".

EU, SAD i više međunarodnih organizacija koje se bave praćenjem stanja ljudskih prava zatražili su dodatne detalje o najavljenoj proveri finansija dela novinara i NVO sektora u Srbiji.

Deo civilnog sektora je poslednjih nedelja izložen i napadima u tabloidima u Srbiji, u kojima ih optužuju za „primanje novca iz inostranstva za kampanju protiv državnih institucija Srbije“.

Zaštitnik građana: Postupak kontrole rada Uprave i dalje traje

U kancelariji Zaštitnika građana za RSE kažu da je postupak kontrole rada Uprave za sprečavanje pranja novca i dalje u toku.

“Po dobijanju svih činjenica i nakon sagledavanja relevantnih podataka i informacija, Zaštitnik građana će obavestiti javnost o ishodu postupka”, navodi se u pisanom odgovoru dostavljenom RSE.

Podsetimo, Zaštitnik građana Zoran Pašalić je krajem jula saopštio da će pokrenuti postupak kontrole rada Uprave za sprečavanje pranja novca.

XS
SM
MD
LG