Dostupni linkovi

Vučić ponudio pomoć Srbije Libanu


Srušena zgrada nadomak mesta eksplozije u Bejrutu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća predsedniku Republike Liban Mišelu Aunu i ponudio pomoć u otklanjanju posledica katastrofalne eksplozije u Bejrutu, u kojoj je stradalo najmanje 80 ljudi, a više od 4.000 je povređeno.

"Duboko su nas potresli snimci stravične nesreće i u ovim bolnim trenucima mi, u Srbiji, delimo tugu sa prijateljima u Libanu, uz duboko saosećanje sa porodicama poginulih. Naše misli su sa povređenima i, uveren da ćete im Vi i libanska država pružiti svu pomoć i podršku, upućujem im želje za brz oporavak", navodi se u telegramu saučešća koji je objavljen na sajtu predsednika Srbije.

"Srbija je spremna, da, ako je potrebno i u okviru svojih mogućnosti, pruži pomoć u otklanjanju posledica razaranja glavnog grada Libana", dodao je Vučić.

Spasilačke ekipe u ruševinama Bejruta i dalje tragaju za nestalima, a zvaničnici Libana strahuju da bi broj stradalih mogao da nastavi da raste.

Premijer te zemlje Hassan Diab objavio je da je ekplodiralo uskladištenih 2.750 tona amonijum nitrata - veštačkog đubriva koje je i komponenta eksploziva.

"Neprihvatljivo je da se tovar amonijum nitrata šest godina nalazi u skladištu, bez ikakvog nadzora", izjavio je na hitnom sastanku Vrhovnog saveta odbrane.

"O tome ne možemo ćutati", dodao je, kako je novinarima preneo njegov portparol.

U Libanu je danas (5. avgust) Dan žalosti.

XS
SM
MD
LG