Dostupni linkovi

Tramp: Tri milijarde dolara godišnje za nacionalne parkove i šume


Donald Tramp

Predsednik SAD Donald Tramp 4. avgusta je potpisao zakon na osnovu kojeg će godišnje biti izdvajane gotovo tri milijarde dolara za projekte očuvanja životne sredine, rekreaciju u prirodi i održavanje nacionalnih parkova i drugog državnog zemljišta u SAD.

Kongres SAD usvojio je taj predlog zakona ubedljivom većinom.

Tramp je rekao da "nije bilo ničeg sličnog" od mandata američkog predsednika s početka 20. veka Teodora Ruzvelta, koji je uspostavio zaštitu mnogih nacionalnih parkova, šuma i spomenika prirode, javlja agencija Asošijejted pres.

Zakon koji je potpisao Tramp, predvidja izdvajanje oko 900 miliona dolara godišnje za fond za zaštitu životne sredine, duplo više nego sada, i još 1,9 milijardi dolara godišnje za unapredjenje nacionalnih parkova i šuma i zaštite divljih životinja.

Pristalice novog zakona navode da je to najznačajniji pravni akt o očuvanju životne sredine u gotovo pola veka, javlja AP.

Oni dodaju da će zahvaljujući novom zakonu biti stvoreno najmanje 100.000 radnih mesta, potrebnih za obnovu nacionalnih parkova, popravku turističkih staza i šumskih sistema.

Protivnici kritikuju da predviđeni novac nije dovoljan za izostale radove na održavanju površina u vlasništvu federalne vlasti, procenjene na 20 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG