Dostupni linkovi

Izrael bombardovao mete na jugu Sirije 


Izraelska vojska prolazi kroz Golansku visoravan, u blizini Merom Golana, na granici sa Sirijom, 3. augusta 2020.

Izraelski borbeni avioni i helikopteri napali su u sinoć vojne mete sirijske vojske, nekoliko sati pošto je osujećeno ubacivanje ekstremista iz Sirije koji su pokušavali da podmetnu eksplozive, saopštila je izraelska vojska, javlja AP.

U vojnom saopštenju o bombardovanju susedne Sirije, koje inače izraelska vojska retko daje, navedeno je da su ciljani "osmatrački punktovi, postrojenja protivavionske artiljerije i komanda i kontrolni sistemi" u sirijskim vojnim bazama.

Sirija je potvrdila udare, rekavši da su izraelski helikopteri ispalili rakete na sirijske vojne punktove i da je bilo "materijalne štete".

Dogodilo se to u vreme pojačane napetosti na severnoj granici Izraela posle nedavnog izraelskog udara iz vazduha u kojem je ubijen borac libanskog Hezbolaha u Siriji i očekivanju odgovora te proiranske šiitske organizacije.

Ranije u ponedeljak je izraelski vojni portparol Jonatan Konrikus rekao da su izraelski vojnici primetili "neregularnu" aktivnost na Golanskoj visoravni i da su otvorili vatru na ekstremiste od kojih su neki bilo naoružani, pošto su ih posmatrali kako postavljaju eksploziv na zemlju.

Zvanične potvrde da su četvorica napadača ubijena nema ali je vojska objavila video snimak na kojem se vidi kako se četiri osobe udaljavaju od žičane ograde na granici i posle nestaju u velikoj eksploziji koja je zahvatila to područje.

Izraelska vojska nije rekla da li su ta četvorica bila povezana s Iranom ili Hezbolahaom, dva sirijska saveznika, već samo da Izrael smatra Vladu Sirije odgovornom za incident.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu obraćajući se poslanicima svoje konzervativne partije Likud rekao je da je Izrael "osujetio pokušaj sabotaže na sirijskom frontu" najavivši da će ta zemlja nastaviti da "povređuje sve one koji pokušavaju da nas povrede i sve koji nas povrede".

Izrael je osvojio Golansku visoravan od Sirije u ratu 1967. godine i kasnije anektirao tu teritoriju. Samo su SAD priznale izraelsku aneksiju.

XS
SM
MD
LG