Dostupni linkovi

Obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka u Foči


Foča, fotoarhiv
Foča, fotoarhiv

Simboličnim spuštanjem ruža u Drinu s mosta stradanja kod zloglasnog zatvora u Foči, gradu na istoku Bosne i Hercegovine (BiH), u nedelju 2. augusta je obilježena godišnjica zločina nad 3.000 bošnjačkih civila iz ovog grada koje su tokom rata u BiH počinili pripadnici Vojske Republike Srpske, javlja agencija Fena.

Članovi Udruženja žrtava rata "Foča 1992 - 1995" svake prve nedjelje u augustu obilježavaju dan sjećanja na zločine u kojima su stanovnici tog grada ubijani, zarobljeni, silovani i mučeni u ovom gradu, kako se žrtve a ni zločini ne bi zaboravili.

"Nažalost, 28 godina je prošlo i mi još uvijek nismo pronašli svoje najmilije i još uvijek tražimo 627 članova naših porodica koji se vode kao nestali", izjavila je generalna sekretarka Udruženja žrtava rata "Foča 1992-1995" Midheta Kaloper Oruli.

Prema njenim riječima, Udruženje ima za cilj da obilježava značajne datuma, te da s lokalnim vlastima općine Foča pokušavaju obilježiti neka mjesta stradanja u Foči nad Bošnjacima ove općine.

"Trenutno se nalazim na željeznom, Karlovom mostu preko Drine, za nas žrtve poznatiji kao 'Most smrti', a u neposrednoj blizini se nalazi fabrika smrti tj. KP Dom iz kojeg mnogi naši Bošnjaci nisu ugledali svjetlo dana nego su nažalost na svirep način ubijeni upravo na ovom mostu", istakla je Kaloper Oruli.

Obilježavanju je, između ostalih, prisustvovao i potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić.

U Foči je tokom posljednjeg rataubijeno 3.000 Bošnjaka, od toga je 586 žena, podaci su Udruženja žrtava rata „Foča 1992-1995“.

XS
SM
MD
LG