Dostupni linkovi

Bez dogovora o vršiocu dužnosti direktora STO


Gemeralni direktor Svetske trgovinske organizacije (STO Roberto Azevedo
Gemeralni direktor Svetske trgovinske organizacije (STO Roberto Azevedo

Svetska trgovinska organizacija (STO) nije uspela da izabere vršioca dužnosti generalnog direktora zbog spora među članicama koje do novembra moraju da pronađu zamenu za Roberta Azeveda.

Analitičari navode da STO, najverovatnije neće popuniti upražnjeno rukovodeće mesto zbog insistiranja Vašingtona na američkom kandidatu.

Privremeni direktor obično bude jedan od četiri zamenika koji su iz Kine, Nemačke, Nigerije i SAD. STO je saopštio da će svi oni ostati na svojim trenutnim funkcijama.

"Prvobitni napor je bio da se pokuša odrediti vršilac dužnosti među četiri zamenika ali to nije bilo moguće. Nismo mogli da postignemo konsenzus", rekao je na konferenciji za novinare portparol STO Kit Rokvel (Keith Rockwell).

"Aktuelni generalni direktor Roberto Azevedo je rekao da je veoma razočaran," dodao je Rokvel.

Svetska trgovinaska organizacija, koja ima 164 člana, odabraće četiri kandidata u prvom krugu glasanja od 7. do 16. septembra

"Troika" ambasadora koji predsedavaju glavnim komitetima STO će utvrditi koji kandidati imaju široku podršku u različitim regionima sveta.

Novi lider STO mora da bude odabran do 7. novembra.

Uloga vršioca dužnosti direktora bi u narednih nekoliko meseci bila uglavnom administrativnog karaktera, ocenjuje Rojters. Međutim, potencijalni je problem u situacijama kada treba rešavati sporove koje pokreću zemlje članice.

Naime, ako strane u postupku ne mogu da se dogovore o tročlanom panelu koji će voditi slučaj, što se često dešava, onda interveniše generalni direktor STOi imenuje pomenuto telo.

Ova organizacija se našla u delikatnoj situaciji otkako su počeli trgovinski sporovi između većih zemalja, naročito između SAD i Kine.




XS
SM
MD
LG