Dostupni linkovi

Prvi smrtni slučaj od korone u Vijetnamu, raste broj inficiranih


Vijetnam koji je, kako je izgledalo, uspeo da zaustavi epidemiju korona virusa, danas je zabeležio svoj prvi smrtni slučaj od te bolesti, javili su državni mediji.

Reč je o 70-ogodišnjem stanovniku Hoi Ana, mesta u centru zemlje koji je početkom nedelje testiran pozitivno na virus, navode ti izvori.

Ni jedan slučaj lokalnog prenosa bolesti nije bio detektovan tokom 99 dana, od sredine aprila do sredine jula. Virus se ponovo pojavio prošlog vikenda u Da Nangu, popularnom letovalištu u centru zemlje.

Za sada nije utvrđeno kako je buknulo ovo novo žarište. Od tada se epidemija proširila na više gradova, uključujući i na glavni grad Hanoj gde su registrovana dva slučaja zaraze.

Za nedelju dana stotinak novozaraženih zabeleženo je u celom Vijetnamu, od kojih 45 samo danas, što je dnevni rekord od početka sanitarne krize, saopoštile su vlasti koje su odmah reagovale.

Postavlja se poljska bolnica u Da Nangu u slučaju da se epidemija pogorša, navode zvanični mediji.

Vlada takođe strahuje da bi virus mogao da se proširi u Hanoju. Oko 21.000 stanovnika glavng grada koji su nedavno boravili u letovalištu Da Nang se testiraju. Zatvoreni su barovi, a od srede su zabranjena velika okupljanja.

Da Nang, grad od 1,1 milion stanovnika stavljen je u dvonedeljnu izolaciju, građani su pozvani da izlaze samo u slučaju apsolutne potrebe, a saobraćajne veze sa gradom su prekinute.

Svetska zdravstvena organizacija više puta do sada je isticala kako je brzo Hanoj reagovao na pojavu epidemije. Ubrzo posle registrovanja prvih zaraženih u januaru Vijetnam koji deli dugu granicu sa Kinom počeo je da sprovodi strog karantin, a desetine hiljada ljudi našlo se u kampovima širom zemlje pod stražom vojske.

Vijetnamske vlasti takođe su uvele strogo praćenje inficiranih osoba.

Sa novozaraženim, zemlja do sada beleži ukupno 509 inficiranih i jedan smrtni slučaj.

XS
SM
MD
LG