Dostupni linkovi

Plenković i Žigmanov o položaju hrvatske nacionalne manjine u Srbiji


Predsjednik Vlade Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je 30. srpnja u Banskim dvorima Tomislava Žigmanova, predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Središnja tema razgovora bila je status i položaj hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, nakon nedavnih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj i Srbiji, navodi se u priopćenju hrvatske Vlade.

Predsjednik Vlade Plenković i Žigmanov istaknuli su potrebu iznalaženja sustavnih rješenja kako bi Hrvati u Srbiji ubuduće imali bolji status nego što to imaju danas, osobito oko političke zastupljenosti, kulturnih prava i obrazovanja.

U tom pogledu, nastavlja se u priopćenju, istaknuta je važnost daljnjih bilateralnih razgovora Hrvatske i Srbije, kao i poštivanja međudržavnih sporazuma.

Žigmanov je naglasio kako je obnova rodne kuća bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, čije je svečano otvaranje zakazano za sredinu listopada, dobar primjer mogućih pomaka na bolje kroz provedbu konkretnih projekata.

Naglašena je i važnost stalnog dijaloga Hrvatske s predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji te podrška projektima kojim će se poboljšati položaj, status i identitet hrvatske manjine u Srbiji.

Uz predsjednika Vlade na sastanku je bio ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman.

XS
SM
MD
LG