Dostupni linkovi

Protesti u Portlandu: Federalne snage spremne za postupno povlačenje


Sa protesta u Portlandu 26. jula

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa planira da povuče deo federalnih snaga bezbednosti iz Portlanda u Oregonu, nakon nedelja sukoba sa demonstrantima, prenosi BBC. Američki sekretar za unutrašnju bezbednost Chad Wolf rekao je da je povlačenje uslovljeno lokalnom policijom koja štiti savezne zgrade, žarište nemira. Guvernerka Oregona Kate Brown rekla je da će savezni agenti početi da napuštaju najveći grad te države od četvrtka. U Portlandu je proteklo 62 dana uzastopnih demonstracija.

U svom saopštenju američki sekretar za unutrašnju bezbednost nije postavio vremenski rok za povlačenje snaga, ali je naveo da su se on i guvernerka "složili oko zajedničkog plana za okončanje nasilnih aktivnosti u Portlandu usmerenih prema federalnom vlasništvu i službenicima za sprovođenje zakona". "Taj plan uključuje snažno prisustvo državne policije Oregona u centru Portlanda", naveo je i dodao da će "državne i lokalne službe za sprovođenje zakona započeti obezbeđivanje imovine i ulica, posebno onih koji su bili mete napada".

Bezbednosne snage poslate su u Portland 4. jula kako bi zaštitile federalne zgrade koje su bile uništene tokom sedmica protesta protiv rasizma i brutalnosti policije nakon smrti Georgea Floyda, nenaoružanog Afroamerikanca, u Mineapolisu u Minesoti, u maju.

Njihovo raspoređivanje pogoršalo je građanske nemire, posebno kada su se pojavili snimci demonstranata kako su ih federalni oficiri grabili sa ulice i prisiljavali ih da ulaze u neoznačena vozila. Guvernerka Oregona i gradonačelnik Portlanda Ted Wheeler, oboje demokrate, žalili su se da nikada nisu tražili intervenciju federalnih snaga.

Nasilni protesti rasplamsali su se u više američkih gradova iz solidarnosti s gradom Portlandom gde su uprkos protivljenju lokalnih vlasti intervenisale federalne snage bezbednosti po nalogu Donalda Trampa, koji je u središte svoje kampanje za predsedničke izbore u novembru stavio održavanje reda i zakona

XS
SM
MD
LG