Dostupni linkovi

Belorusija: Uhapšena 32 ruska plaćenika osumnjičena za destabilizaciju


Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenka

Beloruske vlasti saopštile su danas da su uhapsile 32 "ruska borca" privatne oružane grupe Vagner, poznate kao bliske Kremlju, jer su osumnjičeni za "destabilizaciju" zemlje pred predsedničke izbore zakazane 9. avgusta.

Tamošnji mediji preneli su da su hapšenja sprovedena posle saznanja da je u Belorusiju stigla grupa od "200 boraca u cilju da destabilizuju situaciju tokom predizborne kampanje".

Mediji su dodali da su uhapšeni privukli pažnju osoblju hotela gde su odseli jer se nisu ponašali kao turisti, i bili su obučeni u vojnom stilu. Dodaje sa da nisu pili alkohol i da nisu odlazili na zabave.

Državna televizija Belarus 1 je prikazala video snimke tokom napravljenih tokom hapšenja na kojima se vide ruski pasoši, svežnjevi američkih dolara, papiri ispisani na arapskom, kartica za mobilni telefon sa sudanskim brojem, što bi trebalo da sugeriše da su pojedini pripadnici ove grupe došli iz Afrike gde su angažovani.

Beloruska državna agencija Belta je javila da "plaćenici" rade za Vagner, najpoznatiju rusku privatnu vojnu kompaniju koja je angažovana u raznim kriznim žarištima uključujući Siriju, Libiju, Ukrajinu i Afriku.

Veruje se da ovu paramilitarnu organizaciju vodi Jevgenij Prigožin, uticajni ruski biznismen blizak predsedniku Vladimiru Putinu.

Američki Stejt department je 2018. stavio Vagner na crnu listu sa još 30-tak drugih ruskih kompanija i pojedinaca sa vezama sa vojskom i obaveštajnim službama.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, koji se kandidovao na predstojećim izborima, izjavio je danas da od Rusije traži objašnjenja.

Lukašenka je rekao da su uhapšeni saslušani a pošto su ruski državljani treba odmah pitati ruske nadležne organe da objasne šta se dešava.

Zvanična Moskva se za sada nije oglasila.

Lukašenka se suočava sa rastućom opozicijom poslednjih meseci, nakon 26 godina njegove vladavine, pre svega zvog načina na koji je njegova vlada reagovala na pandemiju korona virusa.

Vlasti su pritvorle nekoliko stotina građana, uključujući aktiviste i blogere, u pokušaju da suzbiju proteste na kojima se podržavaju kandidati opozicije, koji su onemogućeni da se registruju za izbore.

Lukašenka je izjavio da neimenovane snage mogu da iskoriste borce iz stranih privatnih vojnih kompanija kako bi podstakli revoluciju u Belorusiji nalik na proevropske demonstracije u susednoj Ukrajini 2014. u kojima je zbačen proruski predsednik Viktor Janukovič.

Odnosi Rusije i Belorusije tradicionalno su dobri ali se periodično javljaju napetosti posebno zbog pitanja energetike. Međutim, Lukašenko poslednjih meseci optužuje Moskvu da želi Belorusiju da pretvori u vazala i da manipuliše predsedničkim izborima.

XS
SM
MD
LG