Dostupni linkovi

Peking osuđuje mere EU usvojene zbog Hongkonga


Hong Kong

Kina je osudila mere koje je usvojila Evropska unija kao odgovor na novi kineski zakon o nacionalnoj bezbednosti koji je nametnut Hongkongu. EU je juče odlučila da ograniči izvoz opreme koja može da se upotrebi za nadzor i sprovođenje represije u Hongkongu.

Države članice su se takođe složile da podrže stanovnike nekadašnje britanske kolonije tako što će im olakšati put u Evropu izdavanjem viza, stipendija i razmenom studenata.

Peking je danas odbacio "mešanje" u unutrašnje poslove.

"Mere EU krše osnovne standarde međunarodnog prava", rekao je novinarima portparol kineske diplomatije Vang Venbin.

"Kina se snažno protivi tome i protestovala je kod EU", dodao je on.

EU je preduzela te mere nakon što su kineske vlasti 30. juna nametnule Hongkongu kontroverzni zakon o nacionalnoj koji je izazvao "ozbiljnu zabrinutost" u Evropi.

Zakonom se kažnjavaju "subverzivne aktivnosti, secesija, terorizam i dogovaranje sa stranim silama". Lokalna demokratska opozicija se boji ozbiljnog pada sloboda na toj teritoriji od 7,5 miliona stanovnika, koju su Britanci 1997. godine vratili na upravljanje Kini.

"EU je posebno zabrinuta zbog snažne erozije prava i sloboda koje su morale da budu zaštićene najmanje do 2047. godine", precizira se u tekstu koji je usvojila EU.

EU namerava da prati pripremu izbora zakazanih za 6. septembar u Hongkongu i smatra da je od "suštinskog" značaja da se izbori odvijaju u "okruženju koje ostaje povoljno za ostvarivanje demokratskih prava i sloboda predviđenih osnovnim zakonom".

Sankcije Kini su usvojile i SAD.

XS
SM
MD
LG