Dostupni linkovi

Skok cena nafte, očekuje se dalji pad dolara


Cene nafte na svetskom tržištu danas su u porastu nakon iznenadnog pada američkih zaliha sirove nafte, ali preovladava zabrinutost oko potražnje za energentima usled rekordnog broja zaraženih virusom korona u pojedinim državama SAD.

U Londonu je cena sirove nafte "brent" iz Severnog mora veća za 54 centa ili 1,3 odsto i iznosi 43.76 dolara po barelu.

U Njujorku je cena svetle sirove nafte porasla za 42 centa ili jedan odsto i sada je 41,46 dolara po barelu.

Zalihe sirove nafte u SAD manje su za 6,8 miliona barela, a analitičari su očekivali povećanje od 357 hiljada barela.

"Povećanje od 6,8 miliona barela u normalnim okolnostima dovelo bi do većeg rasta cene, ali zabrinutost zbog novog zasićenja tržišta to ograničava", naglasio je analitičar tržišta iz firme "Ristad enerdži" (Rystad Energy) Bjornar Tonhaugen.

Nerealne nade u 'V' oporavak

"U međuvremenu, neznatno porasla je vrednost akcija na evropskim berzama, ali investitori su oprezni zbog širenja pandemije korona virusa iščekujući ishod sastanka američkih Federalnih rezervi (Fed), javlja Rojters.

Deonice na Volstritu su pale u utorak a negativan sentiment je vladao u sredu i na azijskim berzama.

“Zbog ponovnog rasta broja zaraženih korona virusom sve više se uviđa da su nerealne nade u brzi ekonomski oporavak (V),” ističe Majkl Hjuson (Michael Hewson) analitičar iz kompanije “CMC Markets UK”.

Svetski avioprevoznici su revidirali u utorak svoja predviđanja o svom ekonomskom oporavku, navodeći da se tek 2024. može očekivati povratak broja putnika na period pre krize. U prethodnoj analizi, procenjivalo se da će to uspeti 2023.

Dolar se blago oporavio nakon pada na najniži nivo u poslednje dve godine, a zlato je neznatno izgubilo vrednost za 0,2 odsto pa se sada prodaje za 1,954.33 za uncu.

“Investitorima treba da bude jasno da virus neće sam po sebi nestati,” kazao je Dejvid Rajli (David Riley) glavni strateg za investicije u “BlueBay Asset Management”.

“To je nešto što će uticati na ponašanje, na ekonomske aktivisti do kraja ove i u velikom delu sledeće godine,” dodao je Rajli.

Investitori iščekuju odluke sa dvodnevnog zasedanja koje je počelo u sredu. Procenjuje se da bi Fed mogao biti fleksibilniji prema rastu inflacije, što bi između ostalog dovelo do daljenjeg pada dolara, prenosi Rojters.

Investitori se takođe fokusiraju na Kongres SAD i Belu kuću koje se spore oko novih mera koje bi trebalo da zamene benefite za nezaposlene tokom pandemije, koje ističu u petak.

Rajli smatra da na tržištu postoji konsesualno uverenje da će predloženi paket od hiljadu milijardi dolara biti usvojen.

XS
SM
MD
LG