Dostupni linkovi

Lider protesta u Hongkongu otpušten sa Univerziteta


Beni Taj

Profesor i i jedna od vodećih ličnosti političke opozicije Hongkonga Beni Taj (Benny Tai) otpušten je sa Univerziteta nakon što je Kina donela novi zakon o nacionalnoj bezbednosti.

Savet Univerziteta u Hongkongu izglasao je isključenje Taja sa mesta vanrednog profesora prava, prenose lokalni mediji.

Taj je bio oslobođen uz kauciju nakon što je od aprila 2019. proveo 16 meseci u zatvoru kao jedan od devet lidera koji su osuđeni zbog članstva u pokretu za opšte biračko pravo poznato kao Krovni pokret.

On je danas na svom Fejsbuku objavio da namerava da nastavi pisanje i predavanje o pravnim temama i zatražio podršku javnosti.

Iako pokret iz 2014. nije uspeo u nameri za proširivanjem demokratije u polu-autonomnom kineskom gradu, protesti su se vratili prošle godine nakon predloga lokalne vlasti da se osumnjičenima za zločine sudi u Kini.

Uprkos tome što je donošenje zakona na kraju odloženo, zahtevi demonstranata su se proširili, što je podstaklo Peking da donese zakon o nacionalnoj bezbednosti.

Kritičari su odbacili zakon i označili ga kao deo velike borbe protiv političke aktivnosti, slobodnog govora i akademske nezavisnosti.

Nakon glasanja o sklanjanju profesora Taja, ured za vezu kineske Vlade u Hongkongu izjavio je da je to "kazna za zločin" i "podržavanje pravde".

XS
SM
MD
LG