Dostupni linkovi

Video samit balkanskih lidera u sredu


Premijer Kosova Avdulah Hoti i redsednik Srbije Aleksandar Vučić

Lideri šest zemalja Zapadnog Balkana učestvovaće u sredu na video samitu koji organizuje Atlantski savet iz Vašingtona, posvećenom konkretnim potezima za unapredjenje regionalne ekonomske saradnje i privlačenje stranih investicija.

Kako je objavljeno na sajtu Atlantskog saveta, na samitu učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Kosova Avdulah Hoti, premijer Albanije Edi Rama, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija i ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić.

Ovi značajni koraci će, kako se dodaje, pomoći ekonomskom oporavku nakon pandemije korona virusa sa većim mogućnostima ekonomskog razvoja.

"Očekivane ekonomske i socijalne posledice pandemije Covid-19 na Balkanu zahtevaju hitne regionalne akcije kako bi se izbegla trajna ekonomska stagnacija i potencijalna nestabilnost koja dolazi sa njom", navodi Atlantski savet koji očekuje dogovor lidera Zapadnog Balkana o većoj ekonomskoj saradnji uključujući ;slobodan protok robe, ljudi i usluga preko granica u regionu.

Atlantski savet, kako se ističe, organizuje samit o partnerstvu za Zapadni Balkan kako bi olakšao i promovisao konkretne korake medju liderima u cilju regionalne ekonomske integracije koja može da podstakne ekonomski oporavak posle pandemije, dugoročno poboljša konkurentnost regiona i ojača njegovu privlačnost za investitore.

"Opipljive mere dogovorene na samitu, povezane i uklopljene u postojeće regionalne inicijative i dijaloge, poslaće važnu političku poruku o evroatlantskoj budućnosti Zapadnog Balkana u trenutku pojačane neizvesnosti", zaključuje Atlantski savet.

XS
SM
MD
LG