Dostupni linkovi

Kosovo potpisalo sporazum o saradnji sa Europolom


Ministar unutrašnjih poslova i javne uprave na Kosovu Agim Veljiu izjavio je da će danas potpisani sporazum o saradnji Kosova i Europola, policiji Kosova pružiti potrebnu podršku za snažnu borbu protiv transnacionalnog kriminala, čime se zatvara prostor koji je postojao.

Veljiu je rekao da će "to ojačati bezbednost ne samo na Kosovu, već i u celom regionu i šire".

On je rekao da su region Zapadnog Balkana i cela Evropa suočeni sa mnogim pretnjama i da je za efikasnu borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma neophodna međunarodna saradnja.

"Ove grupe ne poznaju granice i pokušavaju da iskoriste svaki prostor da za svoje kriminalne aktivnosti. Kosovska policija bila je prilično hendikepirana zbog nedostatka razmene informacija u realnom vremenu. Kao što je poznato, do sada se razmena informacija odvijala preko Euleksa, što je prouzrokovalo odlaganja", kazao je Veljiu.

Veljiu je ocenio da je danas potpisani sporazum osnova, dok se očekuje potpisivanje dva dodatna memoranduma za sprovođenje sporazuma.

"Kroz ovaj sporazum, kosovska policija se tretira ravnopravno sa drugim policijama u regionu", kazao je on.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovali su kosovski premijer Avdulah Hoti, šefica kancelarije EU Natalija Apostolova i generalni direktor kosovske policije Rašit Ćeljaj (Rashit Qelaj).

XS
SM
MD
LG