Dostupni linkovi

Prijava protiv advokata zbog prijetnji pripadnicima LGBT u C. Gori


Parada ponosa u Podgorici, novembar 2018.

Organizacija Queer Montenegro najavila je prijavu protiv podgoričkog advokata Velibora Markovića zbog, kako navodi, direktnih prijetnji koje je uputio novinarki dnevnog lista “Vijesti” Damiri Kalač i LGBT osobama. Prijavu podnose zajedno sa nevladinim organizacijama Juventas , Spektra, STANA i Montenegro Pride, koje se bave zastitom prava LGBT osoba.

Advokat Velibor Marković je u objavama na društvenoj mreži Facebook napisao da će slomiti kičmu svakoj LGBT osobi koja se bude ljubila “pred njim ili njegovom maloljetnom djecom”, a novinarki Kalač da će joj “zavrnuti šiju”.

Iz nevladinog sektora poručuju advokatu Markoviću i drugima koji šire mržnju i netrpeljivost, podstičući tako druge na nasilje, da će se suprotstavljati homofobiji, transfobiji, nasilju i diskriminaciji.

Juče su se ovim povodom oglasile LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni centar, sa ocjenom da postoji osnovana sumnja da advokat Velibor Marković javno širi netrpeljivost i diskriminatorske stavove prema LGBTIQ zajednici i onima koje percipira kao njihove pripadnike.

Kako su objavile “Vijesti”, njihova novinarka Damira Kalač je, u svojstvu građanke, policiji podnijela prijavu protiv Markovića zbog prijetnji upućenih na Fejsbuku tokom prepiske o pravima LBTIQ osoba i Zakona o životnom partnerstvu istopolnih parova.

Marković je u izjavi za Vijesti negirao da je homofob, kazavši da izrečeno nije prijetnja, nego upozorenje, te da je riječ o Ustavom zagarantovanom pravu na slobodu govora.

Inače, advokat Velibor Marković je pravni zastupnik interesa Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori u sporu protiv države povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

XS
SM
MD
LG