Dostupni linkovi

Džonson savetuje sunarodnicima da više vežbaju da bi smršali


Britanski premijer Boris Džonson pozvao je sunarodnike da “malo smršaju”, koristeći sopstvenu borbu sa težinom pre nego što je bio zaražen korona virusom, podstičući ih da više vežbaju kako bi bili u boljoj formi i izborili sa gojaznošću zbog koje je povećan rizik od zaraze virusom korona, javlja Rojters.

Njegova vlada je u ponedeljak pokrenula kampanju “Bolje zdravlje”, ističući da je njen cilj borba protiv “tempirane bombe gojaznosti”, tako što će zabraniti televizijske i reklame na internetu za "džank" (junk) hranu pre 9.00 časova uveče, zatim ponude “kupite jedan dobijete drugi besplatno" za slične obroke, te stavljanje broja kalorija na menije većih restorane.

DŽonson (56) koji je smršao skoro šest kilograma od kada se izborio sa Covidom-19 ukazao je na rezultate istraživanja u kojima se ukazuje da su gojazne i osobe sa previše kilograma izloženije riziku da se zaraze virusom korona.

Britanski premijer imao je reputaciju gurmana i u prošlosti je govorio o uživanju u vinu i kasnim obrocima sa kobasicom i sirom, ali je promenio navike i ide na posao biciklom.

Dok je bio na funkciji gradonačelnika Londona uveo je bicikl za javnu upotrebu.

"Uvek sam hteo da izgubim na težini i kao mnogi ljudi kilaža mi ide gore-dole. Međutim, od kada sam se oporavio od virusa korona neprekidno radim na kondiciji", naglasio je Džonson u video koji je postavio na Tviter.

"Ako se svi potrudimo, možemo smanjiti rizik po naše zdravlje i zaštiti od korone - kao i da smanjimo pritisak na Nacionalnu zdravstvenu službu (NHS).

On je izrazio nadu da kampanja neće izgledati kao neko naređenje već jednostavan savet Britancima da steknu kondiciju.

Prema rezultatima ankete časopisa "Javno zdravlje Engleske", više od 60 odsto odraslih Britanaca je gojazno.

XS
SM
MD
LG