Dostupni linkovi

Lončar: Smanjen broj pregleda i prijema u covid bolnice


Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar

U odnosu na prošlu nedelju, broj pregleda i prijema u covid bolnice smanjen je, saopštio je ministar zdravlja u Vladi Srbije Zoran Lončar, uz napomenu da sada raste broj kontrolnih pregleda.

Lončar je u izjavi za novinare, nakon sastanka sa direktorima covid bolnica, rekao da kovid ambulante i dalje rade, ali da se povećava broj pregleda pacijenata koji dolaze na kontrole i moraju do se prate do daljeg, dodajući da je juče zabeležen najveći broj novozaraženih, ali i testiranih.

Tada je do 15 časova registrovano 467 zaraženih i 8 preminulih, među 10,381 testiranih.

U ovom trenutku ima dovoljno mesta u kovid bolnicama u Beogradu, gde će danas biti prebačen jedan broj pacijenata iz Požarevca i Kraljeva, kako bi se i u tim gradovima oslobodili kapaciteti, naveo je Lončar.

Prema njegovim rečima, napravljeni su i novi dogovori za Leskovac, Petrovac na Mlavi i druga mesta, gde se pojavljuju pozitivni pacijenti u staračkim domovima ili nekim drugim organizacijama.

Tema današnje sednice Kriznog štaba u Nišu biće bolnica u selu Knez, koja je bila u funkciji, ali sada nije, pri čemu će biti reči o tome da se ona pripremi za jesen, budući da, uz manja ulaganja, može da bude ozbiljan dodatni kapacitet od 400 kreveta, napomenuo je on.

Lončar je ukazao na to da bolnice koje se podižu u Beogradu i Kruševcu sa 1.500 kreveta pokazuju da se ozbiljno razmišlja o kapacitetima za jesen.

Lončar je uputio apel građanima da budu odgovorni i da se pridržavaju propisanih mera zaštite jer će se jedino na taj način situacija u vezi sa koronavirusom smiriti.

„Ovo će proći i biće nam bolje samo ako budemo poštovali mere. Naš cilj jeste da dođemo do toga da nam rezultat bude nula ili mali broj zaraženih na dnevnom nivou“, istakao je on.

Lončar je naglasio da se mora da živeti sa ovim virusom do perioda dok se ne pojavi bezbedna vakcina, koja jedina može to da reši, i apelovao na jedinstvo i podršku zdravstvenim radnicima.

U Srbiji su od posledica korona virusa preminule 534 osobe, a od početka epidemije registrovano je 23.730 zaraženih.

XS
SM
MD
LG