Dostupni linkovi

Uragan 'Hana' pogodio delove Teksasa


Arhivska fotografija (16. septembar 2018)
Arhivska fotografija (16. septembar 2018)

Uragan “Hana” koji je pogodio američku saveznu državu Teksas izazvao je klizišta, a američki zvaničnici upozoravaju na opasne olujne udare, jake vetrove i obilne kiše, javlja BBC.

Guverner Greg Abot izdao je proglas o katastrofi za 32 okruga, rekavši da će epidemija korona virusa komplikovati rad službi za vanredne situacije.

“Hana” je u subotu pogodila ostrvo Padre, a sada prekriva područje između priobalnog grada Korpus Kristija i Braunsvila. Sa vetrovima jačene i do145 kilometara na sat, oluja je rušila krovove sa kuća.

“Hana” je uragan kategorije 1, najniži stepen na skali Safir-Simpsononovoj skali koja ima maksimalno pet stepeni.

"Svaki uragan predstavlja ogroman izazov", rekao je u subotu guverner Abbot. "Ovaj je izazov komplikovan i još ozbiljniji, s obzirom da se provlači kroz područje koje je za COVID-19 najizazovnije područje u državi."

Nacionalni centar za uragane (NHC) upozorio je da će se "po život opasna oluja nastaviti kroz delove obale Teksasa od Port Mansfilda do Sardženta". NHC je pozvao lokalne stanovnike da se pridržavaju saveta službi hitnih službi.

Očekuje se da će oluja uglavnom zaobići regiju Hjuston, prenose lokalni mediji.

Dodaje se da se "očekuje brzo slabljenje uragana dok se “Hana” seli dalje u unutrašnjost" preko Teksasa i u nedelju u severoistočni Meksiko.

“Hana” je pogodila Teksas u trenutku dok se ova država na jugu SAD bori protiv epidemije korona virusa. Do sada je potvrđeno više od 380.000 slučajeva zaraze, sa gotovo 5.000 smrtnih slučajeva.

XS
SM
MD
LG