Dostupni linkovi

Mali: Neće biti smanjivanja plata i penzija u Srbiji


Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da će država izdvojiti 66 milijardi dinara (više od 564 miliona evra) za drugi paket mera pomoći privredi, kako bi se ublažile negativne posledice krize izazvane pandemijom korona virusa, saopštilo je ministarstvo.

"Država će za 60 odsto od iznosa minimalne zarade za dva meseca izdvojiti 36 milijardi dinara, dok će odlaganje poreza i doprinosa na zarade za jedan mesec koštati oko 30 milijardi dinara", rekao je Mali za televiziju Prva, a prenelo ministarstvo.

Pojasnio je da će jedna zarada biti uplaćena do 10. avgusta, a da zatim sledi oslobađanje privrednika plaćanja poreza i doprinosa za jedan mesec.

Mali je istakao i da se za drugi paket mera Srbija nije zadužila. Ponovio da je Srbija "finansijski stabilna" i da se plate i penzije u javnom sektoru neće smanjivati, saopštilo je ministarstvo.

"Srbija je u prvom paketu isplatila 5,1 milijardi evra, a kada se na to doda drugi paket, dotiranje penzionera sa po 4.000 dinara, povećanje od 10 odsto na plate zdravstvenim radnicima, ukupna pomoć dostigla je oko 5,9 milijardi evra ili 12,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP)", rekao je Mali.

Dodao je i da zaposlenost nije opala tokom krize usled pandemije.

XS
SM
MD
LG