Dostupni linkovi

Tadić na sastanku sa istražiteljima za borbu protiv trgovine ljudima


Glavna tužiteljica BiH Gordana Tadić
Glavna tužiteljica BiH Gordana Tadić

Glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH), Gordana Tadić, učestvovala je u petak na radnom sastanku specijalizovanih tužitelja i istražitelja za borbu protiv trgovine ljudima.

Razgovaralo se o aktivnostima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u vezi sa jačanjem kapaciteta za borbu protiv trgovine ljudima u BiH i suzbijanju krijumčarenja migranata duž zapadnobalkanske obale.

Na sastanku koji je održan putem video linka, tužiteljica Tadić prezentovala je model rada specijalizovanih tužitelja i istražitelja, kao i aktivnosti koje Tužilaštvo BiH preduzima u procesuiranju predmeta trgovine ljudima i ilegalnih migracija.

Istakla je da je naročito u vrijeme pandemije korona virusa rad na ovoj vrsti predmeta bio izražen i aktivan.

U godišnjem izvještaju State Department-a o trgovini ljudima, koji je javnosti prezentovan u junu ove godine, navodi se da je od zemalja u regiji najlošije rangirana BiH, koja je u drugoj kategoriji zemalja na listi praćenja.

U istom izvještaju piše i da vlasti u BiH ne ispunjavaju u potpunosti minimalne standarde za eliminaciju trgovine ljudima, ali ulažu značajne napore na tome.

Sastanku održanom u petak, 24. jula prisustvovali su tužitelji i policijski operativci iz državnih institucija, oba bosanskohercegovačka entiteta i Brčko Distrikta.

Podršku radu specijalizovanih tužitelja i istražitelja na borbi protiv trgovine ljudima u BiH pruža IOM, kao i Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država i ambasade SAD u BiH.

XS
SM
MD
LG