Dostupni linkovi

U Distriktu Brčko proglašena epidemija COVID 19


Ilustrativna fotografija

Na području Distrikta Brčko situacija je pod kontrolom, ali ipak ozbiljna, rečeno je nakon sjednice Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH, na kojoj je proglašeno stanje epidemije COVID 19.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Akif Pezerović kaže da ova odluka prije svega uređuje pravni dio sistema u okviru zdravstva, ali i da se rad ugostiteljskih objekata do 23 sata produžava za još 14 dana.

„Tu bih posebno htio naglasiti organe, odnosno institucije koje se bave provođenjem zakona, kontrolom i nadzorom i njima je omogućen daleko efikasniji rad zahvaljujući proglašenjem ove odluke. Što se tiče građana praktično ova odluka ništa novo ne donosi i mjere koje su na snazi treba poštovati i dalje“, kazao je Pezerović.

Pezerović je predstavljajući epidemiološku situaciju u Distriktu Brčko rekao da je u toku dana zabilježen i jedan smrtni slučaj.

„Danas imamo jednu pozitivnu žensku osobu 1947. godište na COVID 19 i nažalost imamo i jednu umrlu žensku osobu, također 1947. godište, koja je bila zaražena korona virusom i imala je i ozbiljne srčane mane. Što se tiče hospitaliziranih osoba ukupno ih je 21. Dvije su mlađe osobe, dvanaest je srednje i sedam starije dobi. Što se tiče kliničke slike tri su relativno teške, a 18 je sa srednjom kliničkom slikom“, potvrdio je Pezerović.

Teritorij Brčkog se ne nalazi ni u jednom od dva bosanskohercegovačka eniteta, odnosno ni u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) ni u Republici Srpskoj, nego je odlukom Međunarodne arbitražne komsije za Brčko stavljen krajem 2000. godine pod upravu države BiH kao zaseban distrikt.

Brčko distrikt ima svoju multietničku vladu sa skupštinom, izvršnim odborom, sudstvom i policijskim snagama.

XS
SM
MD
LG