Dostupni linkovi

Akcija Fenix: Pretresi na više lokacija u Sarajevu i Istočnom Sarajevu


Akcija kodnog naziva "Fenix", u koju su uključeni Federalna uprava policije (FUP), policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), nastavljena je i u petak, drugi dan, na području Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva.

Policijski službenici su pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo izvršili pretrese na 16 lokacija na području Kantona Sarajevo i sedam pretresa na području Istočnog Sarajevo, u cilju dokumentovanja i dokazivanja izvršenja krivičnih djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, prevara, krivotvorenje isprava, utaja i zloupotreba položaja i ovlaštenja.

"Do sada je prilikom pretresa pronađena i privremeno oduzeta dokumentacija koja se može dovesti u vezu izvršenja gore navedenih krivičnih djela, te određena količina narkotičkih sredstava", navedeno je u saopštenju.

U sklopu akcije "Fenix" u četvrtak 23. jula izvšreni su pretresi na 18 lokacija na području Kantona Sarajevo kojom prilikom su pronađeni i oduzeti predmeti koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku, dok je u ranijem periodu oduzeto više motornih vozila koja su bila predmet izvršenja navedenih krivičnih djela", potvrđeno je iz Federalne uprave policije.

Akcija je, kako je iz FUP-a potvrđeno za Radio Slobodna Evropa, pokrenuta još u junu mjesecu, kada su oduzeta određena vozila na području Srednjobosanskog kantona.

"Poduzete su i druge aktivnosti na dokumentovanju grupe koja se međusobno udružila s ciljem vršenja krivičnih djela i sticanja protivpravne imovinske koristi, na način da su prethodno jasno isplanirali i pripremali nabavku, uvoz, trasport, prodaju, leasing uslugu/kreditiranje i otuđenje određenog broja motornih vozila", navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG