Dostupni linkovi

Druga Plenkovićeva vlada dobila povjerenje Sabora


Andrej Plenković, 23. srpanj 2020.
Andrej Plenković, 23. srpanj 2020.

Vlada premijera Andreja Plenkovića i njen program dobili su u četvrtak, 23. srpnja, kasno navečer povjerenje Hrvatskog sabora.

Nakon cjelodnevne maratonske rasprave za drugu Plenkovićevu Vladu glasalo je 76 zastupnika od ukupno 151, protiv je bilo 59, suzdržanih nije bilo

Premijer je na kraju rasprave zahvalio zastupnicima koji su dali potporu programu i ljudima koje je predstavio, ali i onima koji su izrazili kritike i neslaganje.

„Cilj pred nama je raditi na političkom programu koji, po nama, pogađa sve bitno za Hrvatsku u iduće četiri godine", poručio je te naglasio kako u tome Hrvatska ima dodatnu polugu za koju se izborila, 22 milijarde eura. Najavio je i kako će Vlada nastojati biti otvorenija prema prijedlozima oporbe.

Nakon što su dobili povjerenje Sabora, predsjednik i članovi Vlade položili su svečanu prisegu, osim ministra pravosuđa i uprave Ivana malenice, koji će to obaviti nakon što se izliječi od koronavirusa.

Prvu sjednicu nova će Vlada održati već u petak i sa nje će Saboru poslati prijedlog zakona o obnovi Zagreba i njegove okolice od posljedica potresa 22. ožujka.

Od stjecanja neovisnosti prije 30 godina, Hrvatska je imala petnaest vlada i 12 premijera: Stipu Mesića, Josipa Manolića, Franju Gregurića, Hrvoja Šarinića, Nikicu Valentića, Zlatka Matešu, Ivicu Račana, Ivu Sanadera, Jadranku Kosor, Zorana Milanovića, Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića.

XS
SM
MD
LG