Dostupni linkovi

Stefanović: Srbija zaustavila više od 8.500 migranata


Ministar unutrašnjih poslova Srbije na video konferenciji o iregularnim migracijama

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je porast iregularnih migracija primetan i da je ove godine zaustavljeno više od 8.500 migranata koji su pokušali da ilegalno pređu granicu Srbije, dok se u prihvatnim centrima trentno nalazi oko 4.350 migranata, saopšteno je iz kabineta ministra unutrašnjih poslova.

Stefanović je, nakon ministarske video-konferencije o iregularnim migracijama na istočno-mediteranskoj ruti koju je organizovala Austrija, rekao da je važno da zemlje Zapadnog Balkana dobijaju više povratnih informacija od država članica EU.

"Znam da su neki sistemi komunikacije odvojeni isključivo za članice EU, ali u borbi protiv iregularnih migracija razmena informacija mora da bude intenzivnija i bolja. Srbija ostaje posvećen partner u borbi protiv iregularnih migracija", rekao je Stefanović na konferenciji za medije u Beču, na koju se uključio putem video-linka.

Stefanović je rekao da Srbija, zbog svog položaja, trpi jedan od najvećih pritisaka iregularnih migracija, a da najveći broj migranata dolazi iz pravca Severne Makedonije i Bugarske, a da su oni po poreklu u najvećoj meri državljani Avganistana, Sirije, Pakistana i Bangladeša, koji u najvećoj meri nisu zainteresovani za traženje azila u Srbiji.

Govoreći o krijumčarenju migranata, Stefanović je rekao da je u prvoj polovini ove godine podneto 90 krivičnih prijava protiv 104 osobe zbog sumnje da su izvršile ovo krivično delo i takođe pet krivičnih prijava protiv organizovanih kriminalnih grupa sa 25 pripadnika, dok je u prethodne dve godine taj broj bio značajno manji.

Komesar za proširenje EU Oliver Varhelji je rekao da se moraju razmotriti mogućnosti vraćanja migranata, koji su se nelegalno doselili u EU, u zemlje porekla.

Varheji je rekao da EU "ne može natovariti partnerima sa Zapadnog Balkana ono što ni oni sami ne žele preuzeti".

XS
SM
MD
LG