Dostupni linkovi

Presuda protiv policije Srbije zbog maltretiranja Roma


Ilustracija
Ilustracija

Zbog maltretiranja dvoje Roma od strane policije Viši sud u Beogradu doneo je presudu kojom se nalaže novčana naknada štete od oko 6.000 evra, saopštio je Evropski centar za prava Roma (European Roma Rights Center – ERRC).

Ova organizacija sa sedištem u Briselu saopštila je 22. jula da se prvostepenom sudskom odlukom zbog diskriminacije, nanošenja fizičkog bola i pretrpljenog straha oštećenom bračnom paru dodeljuje naknada štete, suprugu 4.675 evra, a supruzi 1.700 evra.

Kako je u saopštenju naveo ERRC, presudom je utvrđeno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije diskriminisalo supružnike romske nacionalnosti tako što su 2017. godine maltretirani u prostorijama policije nakon što su prijavili da im je ukraden automobil.

U saopštenju ERRC navodi se da su supružnici zadržani 13 sati u policijskoj stanici u Beogradu i da su policajci mučili muškarca, ženu maltretirali po rasnoj osnovi, i pretili da će im centar za socijalni rad oduzeti decu.

“Suprug je morao da kleči u sobi u kojoj ga je okruživalo osmoro policajaca. Jedan ga je šamarao i terao da prizna da je sam ukrao automobil, a drugi su ga šutirali u stomak. Jedan od policajaca stavio mu je kesu na glavu i gušio ga, a drugi mu pretio pištoljem”, saopštio je Evropski centar za prava Roma (European Roma Rights Center – ERRC) navode iz presude.

ERRC saopštava da su policajci mužu pretili da će im oduzeti decu, kada je tražio da pozove advokata. U saopštenju se navodi da je njegova supruga bila u prostoriji pored, gde ju je policajac vređao na osnovu njene religije i etničke pripadnosti muža.

“Pritom, policajci su se opijali dok su je vređali”, naveo je ERRC.

Ta organizacija je navela da je odbijen i zahtev žene za advokatom, kao i da je mogla da ide u toalet samo u pratnji policajca muškarca.

Evropski centar za prava Roma saopštio je da se incident dogodio 21. aprila 2017. nakon što je bračni par prijavio krađu njihovog automobila policijskoj stanici u Mladenovcu.

XS
SM
MD
LG