Dostupni linkovi

Etiopija: Nastavak tehničkih pregovora o brani sa Egiptom i Sudanom


Velika brana u Etiopiji

Etiopija, Egipat i Sudan su danas postigli visok stepen saglasnosti koji utire put sporazumu o korišćenju velike brane na reci Plavi Nil, do sada izvoru oštrih regionalnih tenzija, javlja agencija Asošijejted pres pozivajući se na objavu premijera Etiopije Abija Ahmeda.

Satelitski snimci pokazuju da je voda u novom veštačkom jezeru iza gotovo dovršene brane GERD (Grand Ethiopian Renaissance Dam) koja košta 4,6 milijardi dolara, na najvišem nivou u poslednje četiri godine.

Etiopija je navela da povećanje nivoa vode potiče od obilnih kiša, a u novoj izjavi navode da je "postalo očigledno da je u prethodne dve nedelje, u sezoni kiša, dostignuto punjenje brane u prvoj godini" i da je "brana u izgradnji već preplavljena".

Ranije je Etiopija saopštila da će u julu početi da puni jezero iza najveće brane u Africi i bez dogovora, pošto kišna sezona ionako dovodi do izlivanja Plavog Nila.

Međutim, sada se navodi da su lideri tri zemlje postigli dogovor da nastave "tehničke razgovore o punjenju (jezera)" i put ka "sveobuhvatnom sporazumu".

Detalji pregovora nisu objavljeni, niti o čemu su tačno postigli dogovor.

Posrednik u pregovorima bio je prvi čovek Afričke unije, predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa.

Etiopija navodi da brana predstavlja poslednju priliku za izlazak miliona njenih građana iz siromaštva i dodaje da bi zahvaljujući njoj mogla da postane veliki izvoznik struje.

S druge strane, Egipat, koji snabdeva svojih 100 miliona stanovnika vodom iz Nila, navodi da zato brana koja zadržava dotok, predstavlja "egzistencijalnu pretnju".

Pregovarači navode da ostaju dva ključna pitanja - koliko vode će Etiopija puštati nizvodno, ka Egiptu, u slučaju višegodišnje suše i kako će države rešavati eventualne buduće sporove.

XS
SM
MD
LG