Dostupni linkovi

Potpisana 'Izjava o podršci stvaralaca Republike Srpske'


Izjavu su potpisale stranke koje participiraju u Narodnoj skupštini Republike Srpske (na slici zgrada Narodne skupštine Repulike Srpske, Banja Luka)

Stranke koje participiraju u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS), potpisale su na Palama "Izjavu o podršci inicijativi za rješavanje pitanja stvaralaca Republike Srpske", odnosno izjavu o isplati valorizovane naknade za ratni period za poslanike u prvom sazivu Narodne skupštine, tri člana Predsjedništva i članove Vlade Republike Srpske.

Izjavu su potpisali predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mirko Šarović, Socijalističke partije Petar Đokić, DNS-a Nenad Nešić i SPS-a Goran Selak, te predstavnici PDP-a Nenad Vuković, Ujedinjene Srpske Milan Novitović, NDP-a Aleksandar Fulurija i Demosa Aco Stanišić.

Vršilac dužnosti predsjednika DNS-a Nenad Nešić rekao je da je glavna poruka sastanka predstavnika parlamentarnih stranaka i Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" jedinstvo u teškim trenucima, te poručio da u borbi za ekonomiju, radna mjesta i normalan život ljudi treba ostaviti razlike po strani i dogovoriti mjere koje će biti za dobrobit svih.

“Oni koji su rizikovali živote za stvaranje Republike Srpske najpozvaniji su da kažu svoje mišljenje o krizi koja predstoji", ali i da prvi čuju mišljenje onih koji su posvetili život njenoj budućnosti", kazao je Nešić.

Na čelu Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske“ je jedan od osnivača Republike Srpske i osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala 2009. godine pravosnažno je osudilo bivšeg predsjednika Skupštine RS Momčila Krajišnika na 20 godina zatvora zbog zločina nad nesrpskim stanovništvom u BiH 1992. godine.

Vijeće je time promijenilo i umanjilo prvostepenu presudu, izrečenu u septembru 2006., kojom je Krajišnik bio osuđen na 27 godina zatvora. Na slobodu je pušten 2013. godine kada se vratio u svoju kuću na Palama.

XS
SM
MD
LG