Dostupni linkovi

Avio kompanije: SAD i EU da razmotre zajedničke programe


Najveće američke i evropske aviokompanije zatražile su danas od EU i Bele kuće da razmotre zajednički program EU i SAD za testiranje putnika na Covid-19 kao jedan od načina da se ljudima ponovo omogući putovanje.

U pismu upućenom američkom potpredsedniku Majku Pensu i evropskom komesaru za unutrašnja pitanja Ilvi Johanson rukovodioci "Amerikan erlajnsa", Junajted erlajnsa", "Lufthanze" i "Internešnel erlajnsa" zatražili su "bezbedan i brz povratak vazdušnog saobraćaja između SAD i Evrope".

Gotovo svim Evropljanima trenutno je zabranjeno da odu u SAD i slične restrikcije uvedene su za Amerikance zbog pandemije virusa korona.

"Priznajemo da testiranje predstavlja niz izazova, ali verujemo da bi sličan pilot program za transatlantsko tržište mogao biti izvanredna šansa za administraciju i industriju da zajedno rade i pronađu način za prevazilaženje prepreka i razmotre sva rešenja radi zaštite zdravlja, gradnje poverenja i bezbedne obnove putovanja između SAD i Evrope" ističe se u pismu.

Portparol "Lufthanze" Andreas Bartels rekao je da je kompanija "želela da iznese ovu temu jer smatraju da postoji mogućnost za testiranje ljudi na aerodromu, kao što je to u Frankfurtu".

Američki i zvaničnici EU su u junu razgovarali o zamisli da testiranje bude način da se Amerikancima omogući da putuju u Evropu, ali nisu postigli dogovor.

EU je u junu isključila SAD sa svoje liste bezbednih zemalja.

XS
SM
MD
LG