Dostupni linkovi

Džef Bezos bogatiji za 13 milijardi dolara samo u jednom danu


Vlasnik Amazona Džef Bezos (Jeff Bezos) uvećao je svoje bogatstvo za 13 milijardi dolara, nakon što je u ponedeljak vrednost akcija njegove kompanije skočila za 7,9 odsto, javlja Blumberg (Bloomberg).

To je najveći rast bogatstva u jednom danu otkako je ovaj magazine napravio 2012. indeks kojim se meri imovina milijardera.

Istovremeno, Amazon je zabeležio u ponedeljak najveći skok vrednosti od decembra 2018.

Bezos (56), najbogatiji čovek na svetu sa 189 milijardi dolara, uvećao je svoj imetak od početka godine za 74 milijarde dolara uprkos tome što su SAD upale u najveću ekonomsku krizu – izazvane širenjem korona virusa - od Velike depresije 1930-ih.

Poslovanju Amazona, čija tržišna vrednost se procenjuje na više od hiljadu milijardi dolara, išao je u prilog rast onlajn kupovine zbog ograničenog kretanja građana u vreme pandemije.

Bezosovo lično bogatstvo je veće nego tržišna vrednost giganata poput Ekson Mobajla (Exxon Mobil Corp.), Najk (Nike Inc.) Mekdonaldsa (McDonald’s Corp.) i drugih korporacija.

I bogatstvo bivše Bezosove supruge Mekenzi (Mackenzie) je znatno uvećano u ponedeljak – za 4.6 billion milijardi dolara, postavši 13. najbogatija osoba na svetu. Na drugom mestu iza Džefa Bezosa je Bil Gejts (Bill Gates) sa 118 milijardi dolara.

Američki milijarderi su od početka pandemije bogatiji za 20 odsto, odnosno 565 milijardi dolara, navodi se u izveštaju vašingtonskog Instituta za političke studije (the Institute for Policy Studies), početkom juna ove godine.

XS
SM
MD
LG