Dostupni linkovi

Bivša ministarka Jasna Matić osuđena na sedam meseci kućnog zatvora


Viši sud u Beogradu osudio je bivšu ministarku za telekomunikacije u Vladi Srbije Jasnu Matić na sedam meseci kućnog zatvora bez elektronskog nadzora zbog zloupotrebe službenog položaja u Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA).

Njeni saradnici Vesna Perić i Bojan Janković osuđeni su na po godinu dana kućnog zatvora, a Božidar Laganin je oslobođen od optužbe.

Bivša ministarka i njeni saradnici osuđeni su zbog optužbi da su u Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza neosnovanim isplatama po osnovu "ugovora o nepostojećim autorskim delima" oštetili budžet Srbije za oko 40 miliona dinara, a sebi i drugima pribavili imovinsku korist od 25 miliona, javili su beogradski mediji.

Ovo je prvostepena presuda na koju tužilaštvo i odbrana imaju pravo žalbe.

Odbrana Jasne Matić je najavila žalbu tvrdeći da tužilaštvo nije dokazalo da su ugovori bili fiktivni

Jasna Matić je uhapšena u martu 2014. kada je osumnjičena za zloupotrebu službenog položaja u SIEPA. Tužilaštvo za organizovani kriminal optužnicu je podiglo u februaru 2015. godine.

Matić je bila je direktorka Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije (SIEPA) od 2004. godine. Od maja 2007. godine radila je kao državna sekretarka u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, a od jula 2008. godine do marta 2011. bila je na funkciji ministarke za telekomunikacije i informaciono društvo u vladi Mirka Cvetkovića.

U vladi je bila kao kadar stranke G17 Plus, koja je potom prerasla u Ujedinjene regione Srbije.

XS
SM
MD
LG