Dostupni linkovi

Uprava rudnika Zenica podnijela ostavku


Rudarima Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica (ZD RMU) 21.jula isplaćena je junska plata, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa, predsjednik Sindikata radnika RMU Nijaz Vardo.

„Prije 20 minuta su nam isplatili plate“, kaže Vardo.

Na zahtjev radnika RMU Zenica Uprava ovog rudnika podnijela je neopozivu ostavku.

Neopozive ostavke podnijeli su direktor Edin Pašić, zatim tehnički direktor Fahrudin Kokić i izvršni direktor za finansije Dragan Peranović.

„Uprava je podnijela ostavku na zahtjev radnika na zboru u subotu 19.jula, kada su se i vratili na posao poslije trodnevne obustave rada“, kaže Vardo za RSE.

On dodaje kako Sindikat nije tražio ostavku Uprave, već da su rudari na tom zboru zahtijevali, osim ostavke Uprave, da novo rukovodstvo, a koje bi uskoro trebalo imenovati vladajuće društvo Javno preduzeće (JP) Elektroprivreda BiH, pristupi i korekciji Pravilnika o platama.

Rudari Rudnika mrkog uglja Zenica, sišli su u pogone i nastavili s radom 20 jula nakon što im je iz Uprave saopšteno da bi im plate mogle biti isplaćene u naredna dva dana.

Prethodno su rudari Rudnika mrkog uglja Zenica 30. juna obustavili rad zato što menadžment Rudnika nije dobio saglasnost za produženje ugovora o radu za 73 radnika koju je trebala dati Elektroprivreda BiH, pod čijim okriljem radi i rudnik Zenica.

XS
SM
MD
LG