Dostupni linkovi

Ukrajina: Policija oslobodila taoce i privela napadača


Autobus u kome je otmičar držao 20 putnika kao taoce
Autobus u kome je otmičar držao 20 putnika kao taoce

Ukrajinske snage bezbednosti oslobodile su taoce i nakon više sati pregovora pritvorile napadača koji je oteo u ponedeljak autobus sa putnicima na jugoistoku Ukrajine, prenosi BBC.

Ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov tvitovao je slike napadača kako leži na zemlji nakon hapšenja u gradu Lutsk.

Otmičar je prvobitno držao oko 20 talaca, ali je pustio troje neposredno pre nego što je policija izvršila akciju. Kako se navodi, taoci su nepovređeni.

Policija je saopštila da je otmičar Maksim Krivoš (44), koji je ranije osuđivan.

Jedan od zahteva otmičara bio je da viši političari izjave da su teroristi.

"Lutsk. Svi su dobro", tvitovao je Avakov (na ruskom jeziku) po završetku oslobađanja talaca.

Ministar unutrašnjih poslova bio je u Lutsku kako bi vodio pregovore sa napadačem. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski takođe je vodio razgovore sa otmičarem, što je kako je rekla njegova portparolka Julija Mendel dovelo do puštanja troje talaca.

"Napadač je bacio granatu iz autobusa, koja, srećom, nije eksplodirala", navodi se u saopštenju. Prema navodima glavnog tužioca, napadač je rekao da je na javno mesto u gradu postavio eksplozivnu napravu koja bi mogla da se detonira na daljinu. Policija je obezbedila deo centra grada i poručila stanovnicima da ne napuštaju svoje domove ili kancelarije. Nije jasno da li je pronađen neki uređaj. Zvaničnici su rekli da je Krivoš prethodno proveo oko 10 godina u zatvoru zbog optužbi koje uključuju prevaru i ilegalno rukovanje oružjem.

XS
SM
MD
LG