Dostupni linkovi

Lideri EU postigli dogovor o budžetu


Ursula Von Der Lejen i Šarl Mišel u Briselu

Lideri 27 zemalja Evropske unije (EU) postigli su rano 21. jula, petog dana samita, dogovor o planu oživljavanja ekonomije u Uniji koja je ugrožena epidemijom korona virusa.

Prema tom dogovoru, Evropska komisija će se zaduživati na tržištu, a zatim će dati veći deo novca, umesto da ga pozajmljuje zemljama kojima su potrebni ekonomski poticaji.

Čelnici EU složili su se da će Komisija jeftino pozajmiti 750 milijardi evra, od čega bi se potrošilo 390 milijardi u grantovima i 360 milijardi u jeftinim zajmovima.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) napisao je jutros na Tviteru da je postignut dogovor kratkom porukom "Dogovor!" (Deal!).

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) je sa svoje strane na Tviteru napisao da je to "istorijski dan za Evropu".

Nemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da oseća "veliko olakšanje posle teških pregovora" i dodala da je Evropa ipak pokazala da "može zajednički da deluje".

"To je važan signal koji je iznad Evrope. To je odgovor na najveću krizu s kojom se Unija suočava od njenog nastanka", rekla je nemačka kancelarka, prenosi agencija Frans pres (AFP).

Zvaničnici su, prema pisanju Rojtersa, naveli da je dogovor koji je sklopljen nakon što je Mišel predstavio kompromise u vezi s fondom za oporavak od 750 milijardi evra, od presudnog značaja za uklanjanje sumnji u samu budućnost bloka.

"Imamo dogovor i to dobar dogovor. EU nikada nije tako ambiciozno želela da investira u budućnost sa budžetom (2021-2027) od 1.074 milijardi evra i fondom za oporavak ekonomije od 750 milijardi evra", rekla je belgijska premijerka Sofi Vilmes (Sophie Wilmes).

Italijanski premijer Đuzepe Konte (Giuseppe Conte) je nakon samita rekao da će Italija dobiti 28 odsto novca, odnosno 209 milijardi evra od usaglašenih 750 milijardi, od čega će 81 milijarda biti u grantovima, a 127 milijardi u vidu pozajmica.

Naglasio je da će fond omogućiti zemljama EU da se "snažno i efikasno" suoče sa krizom.

"Zadovoljni smo usvajanjem ambicioznog plana, koji će nam omogućiti da se snažno i efikasno suočimo sa krizom", poručio je Konte na konferenciji za novinare nakon pet dana pregovora u Briselu.

Holandski premijer Mark Rute (Rutte), koji se protivio prvobitnom planu, rekao je u utorak da su njegovi odnosi s drugim čelnicima EU-a i dalje snažni, uprkos danima teških pregovora.

"Svi smo profesionalci. Možemo podneti nekoliko udaraca", rekao je Rutte novinarima nakon što su evropski lideri najavili svoj dogovor: "Zadovoljan sam ovim sporazumom. Ne vidim razočarenja u njemu."

Na samitu koji je počeo u petak postignut je dogovor posle "bitke" takozvane štedljive četvorke koju čine Holandija, Danska, Švedska i Austrija, s jedne strane, i Francuske i Nemačke koje su predložile plan ekonomskog oživljavanja od 750 milijardi evra.

Od tih 750 milijardi evra, 390 milijardi evra će biti namenjeno za subvencije državama koje su najviše pogođene pandemijom korona virusom i to će biti zajednički dug EU.

Tome se protivila štedljiva četvorka, ali je predsednik Evropskog saveta uspeo da postigne kompromis tako da je od predviđenih 500 milijarda evra, koliko je bilo ponuđeno u francusko-nemačkom planu, tu sumu smanjio na 390 milijardi.

Ključni problem tokom četiri dana samita bio je taj što su se zemlje bogatog severa EU, posebno "štedljiva četvorka", protivile načelu da se pomoć mahom upućuje u vidu bespovratnih poklona, a ne kredita.

Vesti o sporazumu dovele su do porasta eura na novi četveromesečni maksimum od 1,1470 dolara.

XS
SM
MD
LG