Dostupni linkovi

Statusna konferencija protiv Mladića 24.jula


Ratko Mladić, tokom suđenja, 22. november 2017.

Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) odlučilo je da se statusna konferencija u postupku protiv bivšeg komandanta vojske bosanskih Srba Ratka Mladića, koji je prvostepenom presudom nepravosnažno osuđenom na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i zločina u BiH, održi u Hagu u petak, 24. jula 2020. godine, saopšteno je iz Mehanizma.

Statusnu konferenciju vodiće sudija putem video-konferencije, a Mladić ima rok do srijede, 22. jula, da preda pisanu izjavu da li želi da bude fizički prisutan u sudnici ili da učestvuje putem video-linka iz pritvorske jedinice.

Saslušanja u žalbenom postupku obaviće se 25. i 26. avgusta u sudnici u Hagu, a strane moraju da obavijeste Žalbeno vijeće da li će neko od Mladićevih advokata biti prisutan putem video-linka, navodi se u saopštenju.

Prema utvrđenom planu saslušanja i statusne konferencije, Mladić će 26. avgusta na kraju saslušanja imati na raspolaganju 10 minuta da se obrati sudu bez prisustva sudija Žalbenog vijeća

Ratko Mladić osuđen je u novembru 2017. godine pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata, terorisanja građana Sarajeva tokom opsade i uzimanja pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Od hapšenja i ekstradicije krio se duže od decenije. Uhapšen je 25. maja 2011. u selu Lazarevo u Srbiji, devedeset kilometara od Beograda. Šest dana kasnije izručen je Hagu.

Rasprava trebalo je da prvobitno bude održana 17. i 18. marta, ali je odložena na zahtev odbrane, zato što je Mladića (78) očekivala operacija "otklanjanja polipa na debelom crevu" koja je obavljena 28. marta.

XS
SM
MD
LG