Dostupni linkovi

MUP prijavio nasilnog policajca sa protesta


Protesti, Beograd, 10. juli 2020

Sektor unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP) podneo je krivičnu prijavu protiv policijskog službenika S. D. (1985. godište) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nasilničko ponašanje, saopštio je MUP 17. jula.

S. D. sumnjiči se da je tokom protesta 8. jula u Ulici Modene u Novom Sadu oko 21.35 časova zadao više udaraca rukama i nogama devetnaestogodišnjem mladiću, koji je neposredno pre toga oboren sa bicikla, i tom prilikom mu naneo lake telesne povrede, naveo je MUP.

Snimak napada policije na mladića u Novom Sadu objavljen je na društvenim mrežama.

Više nevladinih organizacija iz Srbije uputilo je 14. jula hitan apel specijalnom izvestiocu Ujedinjenih nacija (UN) protiv torture da se kazne policajci koji su na protestima u Srbiji od 7. jula pa narednih nekoliko dana upotrebili, kako je navedeno u zahtevu, prekomernu, neopravdanu i nezakonitu silu, kao i da se odmah procesuiraju policijski i državni funkcioneri koji su naredili takvu akciju.

U pismu poslatom Ujedinjenim nacijama dokumentovano je 13 slučajeva policijskog nasilja nad građanima koji su protestovali protiv aktuelne vlasti na demonstracijama koje su počele nakon što je predesednik Srbije saopštio da ponovo uvodi policijski čas zbog korona virusa.

Organizacije koje od UN traže promptnu reakciju navele su da je najmanje nekoliko desetina ljudi od strane policije podvrgnuto nečovečnom i ponižavajućem postupanju, a u pojedinim slučajevima i mučenju.

"Imamo jake razloge da verujemo da ti nasilnici pripadaju neformalnim kriminalnim grupama koje su usko povezane sa Ministarstvom unutrašnjih poslova", navodi se u njuihovom pismu UN-u.

U 13 primera nasilja nad demonstrantima navedeni su i prebijanje muškarca šipkama koje ne potpadaju pod službenu opremu policije, policijsko prebijanje mirnih građana koji sede na klupi, šutiranje i pendrečenje osoba koje su savladane i vezane, brutalno gaženje glave vezanom demonstrantu od strane civila koji ga prebijaju, kao i masovno prebijanje od strane žandarmerije mladića koji izudaran u polusvesnom stanju leži na ulici.

Kako su navele organizacije koje su se obratile UN-u, za sve je dostavljena video i druga dokumentacija, kao što su izveštaji stručnjaka sudske medicine. Na jednom od snimaka zabeleženo je i da policajac direktno ispaljuje patronu suzavca na osobu koja nije pružala otpor.

Zaštitnik građana Srbije Zoran Pašalić izjavio je da je ta institucija pokrenula postupak kontrole MUP-a zbog osam primera policijske brutalnosti.

“Konstatovali smo da nije bilo sistemski prekomerno upotrebljene sile, već da je to bilo u pojedinačnim slučajevima”, rekao je 16. jula Pašalić za Televiziju N1.

On je saopštio da je 29 građana sa protesta koje je policija lišila slobode prijavilo prekomernu upotrebu sile.

“Povrede su utvrđene kod sedam lica u zatvoru Padinskoj skeli, kod dva u Okružnom zatvoru i četiri u policijskom zadržavanju. Svi su rekli da su povrede zadobili tokom protesta”, naveo je Pašalić.

Pokrenuti postupak podrazumeva da je MUP Srbije obavezan da Zaštitniku građana dostavi tražene informacije o konkretnim slučajevima, a najveća sankcija do koje može dovesti inicijativa ombudsmana je disciplinska odgovornost policajaca.

XS
SM
MD
LG