Dostupni linkovi

Vlada Bugarske suočava se sa glasanjem o nepovjerenju


Antivladini protesti u Sofiji 12. jula
Antivladini protesti u Sofiji 12. jula

Glavna opoziciona stranka Socijalista Bugarske podnijela je u srijedu 15. jula zahtjev za izglasavanje nepovjerenja vladi premijera Bojka Borisova (Boyko Borissov) te pozvala na njegovu ostavku usred protesta koji se održavaju širom ove zemlje zbog korupcije.

Borissov je rekao da će odlučiti da li će ostati na vlasti nakon povratka sa samita EU kasnije ove sedmice, upozoravajući kako se Bugarska mora konsolidirati kako bi se suočila sa nadolazećom ekonomskom krizom izazvanom korona virusom.

Hiljade Bugara pozvali su na ostavku glavnog tužioca kao i Borisova koji se na dužnosti nalazi gotovo bez prestanka od 2009. godine.

Bugarska, najsiromašnija članica Evropske unije, nalazi se među najkorumpiranijim zemljama prema nalazima Transparency Internationala.

Demonstracije koje su potaknute nakon pretresa kojeg su iz glavnog tužilaštva izvršili 9. jula u prostorijama predsjedničkog sjedišta, ubrzo su se pretvorile u proteste protiv korupcije.

Opozicioni Socijalisti koji podržavaju predsjednika Rumena Radeva kao i demonstracije, najavili su dan ranije da će podnijeti prijedlog o nepovjerenju vladi 15. jula.

XS
SM
MD
LG