Dostupni linkovi

Vučić nastavio konsultacije o novoj Vladi Srbije


Predsedništvo Srbije
Predsedništvo Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je u sredu konsultacije o formiranju nove Vlade Srbije razgovarima sa predstavnicima izbornih lista "Akademik Muamer Zukorlić - Samo pravo - Stranka pravde i pomirenja - Demokratska partija Makedonaca" i "Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor".

Vučić je nakon sastanka, u Predsedništvu Srbije u Beogradu, rekao da je saslušao njihove zahteve, želje i predloge.

"Govorili smo o različitim temama, o situaciji u zemlji i u pojedinim regionima. U narednih deset dana ponovo ću se sastati sa istim ljudima i preneti im svoj stav o tome kako vidim način formiranja Vlade, njeno funkcionisanje i kome mislim da ponudim mandat za sastav nove Vlade", naveo je Vučić.

Muamer Zukorlić, lider Stranke pravde i pomirenja izjavio je novinarima nakon sastanka da je ova vlada dala svoj maksimum i da teško može da ponudi bilo šta novo ili sveže.

„Mi smo preneli da ćemo ili biti ozbiljan činilac vlasti i preuzeti značajne odgovornosti na nivou države i institucija na prostoru Sandžaka ili da nećemo sudelovati u toj vlasti i bićemo opozicija“, izjavio je Zukorlić.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je da će SVM "biti deo parlamentarne većine na republičkom, pokrajinskom i na lokalnom nivou i deo izvršne vlasti na nivou državnih sekretara".

„Želimo da učestvujemo u izvršnoj vlasti na nivou državnih sekretara u šest, sedam ili osam ministarstava“, rekao je Pastor.

Dodao je da SVM želi nešto "jače, direktnije učešće“ na pokrajinskom i na lokalnom nivou".

SVM je i prethodnih godina bila na vlasti u Vojvodini sa Srpskom naprednom strankom Aleksandra Vučića.

Vučić je konsultacije započeo u utorak, 14. jula, razgovorom sa predstavnicima izborne liste Albanska demokratska alternativa - Ujedinjena dolina.

U petak, 17. jula, zakazani su razgovori sa liderom Srpskog patriotskog saveza Aleksandrom Šapićem, a za ponedeljak, 20. jula, sa liderom socijalista i aktuelnim koalicionim partnerom Ivicom Dačićem.

Za utorak, 21. jul, planirane su konsultacije Vučića sa predstavnicima njegove Srpske napredne stranke.

Lider Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin odbio je da dođe na konsultacije. Ova stranka je saopštila da izbori održani 21. juna nisu bili slobodni, demokratski i regularni i da se trebaju ponoviti.

XS
SM
MD
LG