Dostupni linkovi

U Beogradu i Nišu mirno na antivladinim protestima


Plato ispred Skupštine Srbije, 14. jul 2020.

Sa još manjim brojem posetilaca nego prethodne večeri, u Beogradu je 14. jula završen i osmi antivladin protest.

Na platou ispred Skupštine Srbije nije bilo incidenata, a veče je proteklo i bez skandiranja, pištaljki i truba. Skupštinsku zgradu čuvali su policajci u manjem broju nego prethodnih večeri.

Protestovalo se i u Nišu, gde je više desetina građana prošetalo centralnim gradskim ulicama, a na ulazu u Palatu pravde upalili su sveće.

Beograđani danas i ispred CZ-a

Skup ispred Skupštine je drugi po redu protest koji je održan 14. jula u Beogradu. Prethodno su se građani okupili ispred Centralnog zatvora u Beogradu sa zahtevom da se uhapšeni učesnici demonstracija prethodnih dana puste na slobodu.

Četvrto veče za redom skupovi ispred Skupštine su mirni, dok se na protestima 7, 8. i 10.jula deo demonstranata se sukobio sa policijom. Demonstracije su tih večeri obeležili neredi na ulicama, suzavac, kamenice, privođenja i više desetina povređenih demonstranta i policajaca.

Protestna okupljanja u Beogradu, a potom i u drugim gradovima Srbije, prvobitno su počela zbog najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića 7. jula da će u Beogradu zbog rasta broja zaraženih korona virusom biti uveden policijski čas.

Narednih dana, građani su kao razlog okupljanja navodili nezadovoljstvo politikom vladajuće Srpske napredne stranke i ponašanje vlasti tokom epidemije, a zatražene su i ostavke u vrhu policije zbog reakcije na protestima koju su mnogi ocenili preteranom i brutalnom.

Skupština Srbije, 14. jul 2020.
Skupština Srbije, 14. jul 2020.

Zahtev za reakcijom UN izvestioca

Policija koja je na višednevnim protestima u Srbiji upotrebila "prekomernu, neopravdanu i nezakonitu silu" i "izostanak reakcije državnih institucija" – razlozi su zbog kojih je više nevladinih organizacija zatražilo da reaguju međunarodne institucije. Hitan apel poslat je 14. jula specijalnom izvestiocu Ujedinjenih nacija (UN) protiv torture.

Do sada nijedna organizacija, formalna ili neformalna grupa građana, nije stala iza organizovanja protesta u Beogradu, niti iza protesta u drugim gradovima Srbije. Pozivi građanima da se okupe slali su se sa različitih profila i stranica na društvenim mrežama.

Protesti u centru Beograda, u kojima je učestvovalo i više hiljada ljudi, održavaju se iako je u Beogradu 9. jula na snagu stupila zabrana javnog okupljanja više od 10 ljudi u zatvorenim i otvorenim prostorima. Policijski čas, zbog čije najave su počela okupljanja, do sada nije uveden.

XS
SM
MD
LG