Dostupni linkovi

Srbija i Crna Gora uklonjene sa liste bezbednih zemalja za putovanja


Ilustracija

Srbija i Crna Gora su uklonjene sa liste bezednih zemalja, a granice EU sada se zatvaraju za sve zemlje Zapadnog Balkana.

Ambasadori zemalja članica EU, u utorak, 14. jula, uklonili su sa spiska dve preostale zemlje regiona zbog pogoršanja situacije sa epidemijom COVID-19, potvrđeno je za RSE.

Ranija lista koja je usvojena krajem juna, brojala je 15 bezbednih država, a najnovija lista sada broji svega 13.

Sastanak na nivou ambasadora EU oko restriktivnih mera za putovanja van evropskih granica je redovan, jer se lista treba ažurirati svakih 14 dana.

Evropska komisija je 11. juna preporučila zemljama članicama EU da se od 1. jula ukinu restriktivne mere putovanja za Zapadni Balkan jer se smatralo da je u tim državama "epidemiološka situacija slična ili bolja nego u EU".

Međutim u svetlu rastućeg broja zaraženih u regionu, EU je već 27. juna odlučila da većinu zemalja regiona ne uključi u grupi bezbednih država.

Srbija i Crna Gora su, do danas, bile jedine zemlje za koje nisu važile restriktivne mere.

I kada se usvoje preporuke, one nisu obavezujuće za zemlje članice EU, koje mogu individualno da nastave sa sprovođenjem ili ukidanjem restriktivnih mera za putovanja građana iz takozvanih trećih zemalja.

Takođe svaka država EU ima suvereno pravo da individualno uvede ili ne, dodatne preventivne mere za građane koji eventualno dolaze iz trećih zemlja, prema kojima su otvorene granice, saopšteno je iz institucija EU.

XS
SM
MD
LG