Dostupni linkovi

Francuska ograničila broj letova kineskim aviokompanijama


Avion kompanije Air China, fotoarhiv

Francuska je počela sa ograničenjem letova kineskih aviokompanija na jedan sedmično, navodeći da time odgovara na zabrane koje je Peking uveo francuskim firmama.

"Od 13. jula kineske kompanije će moći da obavljaju jedan let sedmično. Razgovori su u toku između dvije administracije kako bi došli do zadovoljavajućeg rješenja", saopšteno je iz ambasade Francuske u Pekingu.

Ambasada Kine u Francuskoj izrazila je duboko žaljenje zbog odluke francuskih vlasti da ograniče letove putničkih aviona iz Kine u ime "reciprociteta" za odnos Kine prema Air Franceu.

"Jednostrana odluka francuske strane da ograniči letove šteti kineskim aviokompanijama i stanovništvu obje zemlje", navodi u saopštenju na internet stranici ambasade. Kako ocenjuje ambasada, odluka Pariza je "neshvatljiva".

U saopštenju ambasade Francuske u Pekingu se navodi da tri kineske aviokompanije Air China, China Eastern Airlines i China Southern Airlines imaju odobrenja na po jedan sedmični let iz kineskih gradova ka Parizu.

U saopštenju se ističe da u sklopu recipročnih mjera Air France ima odobrenje od Pekinga da vrši tri leta sedmično u Kinu, ali da su u praksi kineske vlasti odobrile samo jedan let.

Prema navodima u saopštenju Francuska vrši intenzivan diplomatski pritisak da bi dobili odobrenje od Pekinga za dodatne letove.

Upućen je savjet putnicima da budu spremni na prekide u vazdušnim vezama između zemalja.

Pročitajte: Aviokompanija Airbus otpušta 15.000 uposlenika

XS
SM
MD
LG