Dostupni linkovi

Majke Srebrenice obišle mjesta stradanja iz jula 1995.


VIsit to Podrinje to pay tribute to Srebrenica genocide victims

Članice udruženja koja okupljaju majke Srebrenice i nevladine organizacije posjetili su u ponedjeljak 13. jula, 12 lokacija u srednjem Podrinju, gdje su Bošnjaci ubijani u julu 1995. godine, kako bi odali počast nevino stradalim žrtvama genocida u Srebrenici.

Prvo su obišli zgradu Osnovnog suda u Srebrenici gdje su na početku rata u Bosni bili zatočeni Bošnjaci, od kojih su neki tu i ubijeni, te su obišli i zgradu nekadašnje polcijske stanice u kojoj je jedna od prvih civilnih žrtava u maju 1992. godine bio suprug Šahide Abdurahmanović, Jakub.

„Moj muž je bio učitelj i odmah na početku je uhapšen. Ubijen je u ovoj zgradi starog MUP-a. Vidjela sam ga poslije i vidjela sam još nekih ubijenih Srebreničana. Svakodnevno prolazim ovom ulicom i uvijek me je strah kada pomislim da je moj muž ovdje mučki ubije“, kaže supruga Šahida Abdurahmanović.

U Kravci, nedaleko od Bratunca, majke Srebrenice su položile cvijeće u krugu nekadašnje Zemljoradničke zadruge gdje je prema zvaničnim podacima za jedan dan ubijeno 1.374 Bošnjaka.

Srebrenica: Genocid u tri čina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:42 0:00

U popodnevnim satima, upriličene su posjete stratištima u Novoj Kasabi, Orahovcu, Petkovcima, Kozluku, te Branjevu i Pilici mjestima u okolini Zvornika, gdje su ubijani Bošnjaci jula 1995. godine.

Obilazak mjesta stradanja predviđen je programom obilježavanja 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica.

Ranije je u subotu 11. jula u mezarju Memorijalnog centra Potočari ukopano još devet nekompletnih tijela zločina u kojem su snage Vojske Republike Srpske 1995. godine ubile više od 8.000 Bošnjaka.

Do danas su u Srebrenici i okolnim opštinama ekshumirane 94 masovne grobnice, a posmrtni ostaci više od 6.900 žrtava pozitivno su identificirani.

U Memorijalnom centru Potočari do sada su ukopani posmrtni ostaci 6. 643 pronađenih i identifikovanih žrtava genocida, a još se traga za više od 1.000 nestalih.

XS
SM
MD
LG