Dostupni linkovi

U S. Makedoniji počelo glasanje, prvi glasaju zaraženi COVID-om 19


U Severnoj Makedoniji danas (13. jul) je počelo glasanje na vanrednim parlamentarnim izborima i prvi pod posebnim zdravstvenim protokolom glasaju zaraženi COVID-om 19.

Za glasanje se prijavilo 706 zaraženih korona virisom koji su u samoizolaciji ili karantinu, od više od 3.000 aktivnih slučajeva.

Zaražene glasače će tokom dana u njihovom kućama obučeni u skafandere, uz posebne mere zaštite prilikom glasanja, posetiti birački odbori u kojima su i lekari.

Među zdravstvenim radnicima koji pomažu u glasanju obolelih od COVID-a 19 je i supruga predsednika Severne Makedonije Elizabeta Georgivska, koja je zdravstvena radnica i profesorka na Stomatološkom fakultetu u Skoplju.

Zdravstveni protokol za izbore u Severnoj Makedoniji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

Zbog pandemije glasanje na izborima u Severnoj Makedoniji prvi put traje tri dana. Drugog dana će glasati nemoćni bolesnici i zatvorenici, dok će u sredu (15. jul) na izborni dan glasati svi ostali punoletni građani.

Predsednik Državne izborne komisije (DIK) Oliver Derkoski kaze da se građani ne trebaju plašiti za svoje zdravlje, jer su preduzete sve mere za zaštitu glasača.

I ministar zdravstva Venko Filipče uverava da ce izbori biti bezbedni.
“Smatram da je DIK dobro educirala članove biračkih odbora kako da sprovode te protokole, ustvari to važi i za sve događaje u zatvorenom prostoru. Mislim da se radi o protokolima i preporukama koji se lako mogu sprovesti”, kaze Filipče.

Izbori 15. jula će početi u 7.00 i trajati dva sata duže – do 21.00, kako bi se izbegle gužve zbog usporenog glasanja zbog protokola za sprečavanje epidemije.

Svi članovi biračkih odbora će nositi maske i rukavice, a na biračko mesto može da uđe samo onoliko glasača koliko ima paravana, uz obaveznu masku i dezinfekciju.

Glasači će birati između lista 15 kolacija i partija, a pravo glasa imaju 1.814.263 birača.

XS
SM
MD
LG