Dostupni linkovi

Crna Gora obilježava Dan državnosti


Šta je mladima Crne Gore 13. jul?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

Šta je mladima Crne Gore 13. jul?

Crna Gora danas obilježava Dan državnosti, kao znak sjećanja na 13. jul 1878. godine kada je Crna Gora na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, kao i na 13. jul 1941. godine kada je počeo ustanak protiv fašizma.

Zbog epidemiološke situacije, neće biti organizovane uobičajene svečanosti i prijemi.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović rekao je da je 13. jul istorijski simbol otpora i slobode te sažetak pobjeda i uspjeha Crne Gore.

"Trinaesti jul objedinjuje najbolje tekovine naših predaka i uspjehe savremene Crne Gore, a prije svega slobodu kao najvažniji preduslov za razvoj moderne države", poručio je Brajović u čestitki povodom Dana državnosti.

Savez udruženja boraca Narodnooslobodičakog rata i antifašista Crne Gore saopštio je da će povodom 13. jula, Dana ustanka crnogorskog naroda, biti položeni vijenci na spomenike i spomen-obilježja.

Američki državni sekretar Mike Pompeo uputio je čestitke Vlade Sjedinjenih Država i američkog naroda Crnoj Gori povodom Dana državnosti.

"Prošlog mjeseca obilježili smo treću godišnjicu Crne Gore kao NATO saveznika i radujemo se jačanju tog važnog partnerstva. Pohvaljujemo Crnu Goru za napredak koji ste postigli nedavnim otvaranjem završnog poglavlja u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Građanima Crne Gore želim dobro zdravlje i sreću dok zajedno radimo na savladavanju COVID-19 i drugih izazova. Sjedinjene Države ostaju uz Crnu Goru kao prijatelja, partnera i saveznika", naveo je Pompeo.

XS
SM
MD
LG