Dostupni linkovi

Thaci i Borrell dogovorili jednogodišnje tehničko produženje mandata EULEKS-a na Kosovu


Sedište EULEKS-a u Prištini

Predsednik Kosova Hashim Thaci, dogovorio je jednogodišnje tehničko produženje mandata Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEKS) u razmeni pisama sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Josep Borrellom.

Tehničko produženje dogovoreno je pošto je pandemija COVID-19 sprečila pregovore za budućnost mandata EULEKS-a. U razmeni pisama, Thaci navodi da „da bi se osigurao kontinuitet Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu („EULEKS KOSOVA“) tokom trajanja vanrednih okolnosti, Kosovo pristaje na tehničko proširenje mandata EULEKS-a na Kosovu, najkasnije do 14. juna 2021.“

Thaci je takođe izrazio podršku Misiji, potvrdivši da kosovske institucije „i dalje u potpunosti podržavaju mandat EULEKS-a KOSOVA“ u skladu sa relevantnim do sada potpisanim dokumentima.

U svom odgovoru, visoki predstavnik Borrell potvrdio je da prihvata sporazum o jednogodišnjem tehničkom produženju EULEKS-a na Kosovu do 14. juna 2021. godine i ponovio podršku EU Kosovu, posebno podršku tokom ovih „neviđenih izazova“ koji su izazvani pandemijom.

Predstavnici EU, govoreći takođe u ime država članica EU, obavestili su da je zbog pandemije COVID-19 bilo nemoguće održati sastanke radi pregleda misija EU, uključujući EULEKS na Kosovu, i zatražili su od nacionalnih vlasti razumevanje za jednogodišnje tehničko produženje trenutnih mandata. O mandatu EULEKS-a pregovara se svake dve godine, postepeno smanjujući i prenoseći nadležnosti na lokalne vlasti.

XS
SM
MD
LG