Dostupni linkovi

Sirene u bh. gradovima u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici


Memorijalni centar Potočari

Povodom Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, te u znak sjećanja na žrtve genocida, oglasile su se sirene tačno u 12 sati u gradovima i opštinama širom Bosne i Hercegovine, koji su se pridružili toj inicijativi.

Građani su tokom oglašavanja sirene zastali, zaustavila su se vozila u pokretu te je na taj način odana počast žrtvama genocida.

Memorijalni centar Srebrenica pokrenuo je inicijativu da se ove, ali i svake naredne godine, na ovaj tužni dan oglase sirene te da građani na taj način odaju počast žrtvama genocida.

U Memorijalnom centru Potočari kraj Srebrenice 11. jula će biti ukopano devet žrtava, tako da će u Memorijalnom centru Potočari smiraj naći 6. 619 pronađenih i identifikovanih žrtava genocida. Još se traga za više od 1.000 nestalih.

Memorijalni centar Srebrenica posvećen je sjećanju na žrtve genocida u Srebrenici 1995. godine, kada su snage Vojske Republike Srpske ubile više od 8.000 ljudi.

Za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine, Haški tribunal, Sud Bosne i Hercegovine, te sudovi u Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili ukupno 47 osoba na više od 700 godina zatvora, te izrekli četiri doživotne kazne (od čega je jedna nepravosnažna).

XS
SM
MD
LG